Ракетният крайцер "Москва" беше повреден сериозно след пожар и взривове на борда

Русия понесе едно от най-сериозните си  поражения от началото на инвазията в Украйна. Флагманът на руския черноморски флот -  крайцерът "Москва", е бил сериозно повреден. Москва твърди, че са се възпламенили боеприпаси на борда, след като моряк пушил, а Киев - че украинските сили са го поразили с ракети.

Според съобщения от украинска страна "Москва", може дори да е потънал, след като е бил уцелен от ракети "Нептун", изстреляни от крайбрежна батарея.

За момента федерацията потвърждава само за пожар на борда на кораба, като държавните медии твърдят, че неговият екипаж от 510 души е бил евакуиран. Но каналът Telegram твърди, че корабът е бил ударен от ракети, след като Украйна е използвала дронове байрактар, за да отвлече вниманието на радарните системи за предупреждение. Източници твърдят, че корабът е бил ударен два пъти откъм левия борд, преобърнал се е и е потънал. Руското министерство на отбраната отрича това, заявявайки, че корабът остава "плаващ".

Украйна обяви, че е ударила руския кораб "Москва"

Флагманът на Черноморския флот на Русия е бил в близост до Одеса. Украйна обяви, че две техни противокорабни ракети „Нептун” са ударили кораба тази нощ. Русия потвърди единствено, че на борда е имало пожар, който е взривил боеприпаси. Причините не бяха посочени. Загубата на крайцера „Москва” е сериозен удар за руския флот. Това е скъп, тежковъоръжен кораб, предвиден за атака на други бойни съдове. Не е ясно дали има ранени и загинали при взривовете. „Москва” има около 500 души екипаж. Военни анализатори казват, че ако става дума за украински удар, това ще накара руския флот да оперира по-далеч от брега и ще затрудни подкрепата им за войските на сушата.

Междувременно Съединените щати обявиха, че изпращат на Украйна хеликоптери, бронетранспортьори, оръдия и дронове.

САЩ изпращат на Украйна оръжия за над 2.5 млрд. долара

"Обявеното от Пентагона представлява промяна в  политиката. Досега списъците бяха пълни с по-малки оръжия - преносими ракети „Джавелин” и дронове. Явно сега оценката е, че украинците се нуждаят от различни неща. Виждаме бронирани машини, хеликоптери и противокорабни ракети", каза Джон Спенсър, който е майор от армията на САЩ.

Украйна потвърди, че част от морските пехотинци, които отбраняват Мариупол, са били пленени от руснаците. Русия обяви, че над 1000 войници са се предали. Според Украйна са много по-малко и са опитали да пробият обсадата.

ОССЕ установи военни престъпления и такива срещу човечеството на Русия в Украйна

"Част от 36-а бригада на Морската пехота е била пленена. Бригадата е била разделена на две, опитали са да се съберат с частите на батальона „Азов”. Едни от тях са попаднали под артилерийски обстрел, загубили са много хора и са се предали. Не са 1000 души, а няколко пъти по-малко. Останалите продължават отбраната", заяви военният съветник на Володимир Зеленски Алексей Арестович.

Превземането на Мариупол е нещо, което руската армия се опитва да осъществи от началото на войната. Само малка част от града още не е под техен контрол. Украинските части са обградени от седмици, като освен боеприпаси, се смята че нямат и храна и вода.

Междувременно един от най-приближените на президента Путин предупреди, че ако Швеция и Финландия влязат в НАТО, Русия ще разположи ядрени оръжия и свръхзвукови ракети в анклава Калининград. Москва също ще увеличи сухопътните, военноморските и военновъздушните си сили в района на Балтийско море.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.