Преди ден беше съобщено, че плавателният съд е повреден заради пожар

Крайцерът „Москва“ е потънал в Черно море, съобщи руското министерство на отбраната. Това е станало, след като флагманът на руския Черноморски флот е загубил устойчивост докато е бил теглен на буксир обратно към пристанище по време на буря.

По-рано украинските власти обявиха, че крайцерът е бил ударен с две ракети. Москва обаче отрече и обяви, че са се възпламенили боеприпаси на борда, след като моряк e пушил на него.

Потъването на крайцера стана в момент, когато Русия продължава да обстрелва от Черно море украински градове по крайбрежието, почти 50 дни след началото на нашествието. От Пентагона обявиха, че загубата на крайцера Москва ще окаже влияние върху способностите на руската армия.

„Това е крайцер. Те имат само три от този клас. Това е кораб, който е приблизително 186 метра дълъг и има екипаж от почти 500 моряци на борда. Предназначен е основно за противовъздушна отбрана. Така че това със сигурност ще окаже влияние върху техните възможности в краткосрочен план. Дали това оказва влияние върху техните военноморски способности в дългосрочен план - не е ясно в момента”, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.