Дали това ще се случи ще стане ясно до 1-2 седмици.

Управляващите с нови мерки за борба с ценовата криза и растящата инфлация в страната. Националната статистика отчете, че годишната инфлация през март у нас е достигнала 12, 4 на сто.  А част от управляващите предлагат нулева ставка ДДС за хляба. 

Намаляването на ДДС-то на редица продукти е било обсъждано до късно в понеделник вечер на Коалиционния съвет. Решението предстои да се вземе през следващите седмици и най-вероятно ще действа от актуализацията на бюджета, която се готви за лятото. Предложението е за основни стоки като хляба и българските плодове и зеленчуци ставката да отпадне напълно. Което би трябвало да означава автоматично намаляване на цените им с 20 процента.

Според партиите в управляващата коалиция са необходими спешни мерки за овладяване на инфлацията. От „Продължаваме промяната” и „Има такъв народ”  виждат възможност за това в намаляване на ставката за хляба и продукцията на родните производители.

 „Искаме да се върви в посока например ДДС-то на хляба. Ако се махне ДДС-то върху плодовете и зеленчуците от родното производството ще може да бъде по-конкурентно от това, което се вкарва от чужбина”, заяви Настимир Ананиев – „Продължаваме промяната”.

Пламен Абровски от  „Има такъв народ” посочи: „Ние стартирахме с плодовете и зеленчуците, защото смятаме, че това нещо трябва да става поетапно, първо със суровините, които се произвеждат в България”.

БСП, в лицето на вицепремиера Корнелия Нинова,  ще предложат по-ниски ставки и в други сектори. „Ръстът на цените и обедняването са грижа номер 1 за нас в момента. Ние предложихме на среща с коалиционните партньори намаляване на акциза и ДДС на горива и на регулираните от КЕВР стоки – това е ток, парно и вода”, подчерта председателят на БСП.

Според „Демократична България” мерките трябва да са не само на национално ниво.

„На европейско ниво за определен период от време – 6-9 месеца, да се облекчат квотните ограничения за вноса на редица стоки в Европейския съюз и да се увеличат тези количества на този пазар. Това със сигурност ще намали ръста на цените”, заяви Георги Ганев – „Демократична България”.

Всички тези предложения ще продължат да се обсъждат още около 2 седмици. След това правителството ще представи конкретен пакет от мерки за справяне с инфлацията.

„Всичко това ще бъде обобщено, ще се насмятат финансовите ефекти от него, ще бъдат консултирани реално ефектите за гражданите какви ще бъдат”, подчерта Асен Василев – вицепремиер и министър на финансите.

Финансовият министър е склонен да се съгласи с предложенията в коалицията, въпреки че личното му мнение е различно. „По принцип съм против диференцирането на ДДС ставките по две причини, едната от които е, че едни стоки спрямо други стоки винаги влизаме в разговор защо тези, а не другите. Втората е, че видяхме с ресторантьорите, че в крайна сметка това не стига до крайния потребител”.

Мнението на министъра на земеделието и храните Иван Иванов се разминава с това на Асен Василев. „Аз като земеделски министър подкрепям на всички основни храни да бъде подкрепен ДДС, не само на хляба. В тази тежка ситуация наистина трябва да мислим както за потребителите, така и за производителите.

 

 

А синдикатите настояват – вместо да се намалява данъкът върху определени продукти, ДДС-то като цяло да не е вече 20%.

„Само по този начин може да се проследи по целия производствен цикъл, по цялата верига на производство какво се случва с цената и надбавката, как се формира тази крайна цена”, подчерта Любослав Костов – КНСБ.

Синдикатите посочват, че подобно решение е взето в редица европейски страни като мярка срещу инфлацията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.