Среща с трима мъже, направили избора да са свещеници

В „Темата на NOVA” Благой Цицелков ни среща с трима мъже, които са направили избора да са свещеници. Един от тях се казва Пламен и е шесто поколение служител на Бога.

Има едно място в България, където хората претендират, че вярата не ги е напускала. Долна баня се гордее със своите традиции. Отец Пламен разказва славната история както на града си, така и на своя род.

„Знам от баба ми и от прабаба ми, че съм шесто поколение. Така сме възпитани да служим според нашите сили на Бога. Да служим и за нашето спасение, доколкото ни позволяват силите. И да обгрижваме християните”, споделя той.

По думите му всеки християнин, извън вярата си, е като мъртво растение. „Вярата ни дава всичко. Прави ни по-земни и по-истински. Осъзнаваме къде са и кои са най-важните неща в живота ни”, казва отец Пламен.

Той има късмета да продължи традицията на рода си и да служи заедно със своя син - Емануил. Отраснал в храма, но не избрал да е свещеник от първия път. Първо пробвал късмета си в София. Парите отстъпили пред гласа на сърцето.

„За мен материалното никога не е било на първа основа. Така съм възпитан, че за мен щастието и разбирателството между хората винаги е било много по-удовлетворително от това да имаш нещо материално”, споделя Емануил Димитров.

„Ако казват, че човек може да живее без храна 50 дни, без вода - 10, без Бога може да живее тук на земята, но повече не може да живее без него. Вижте колко кратък е човешкият живот. Колко малко може човек да живее без Бога”, допълва отец Пламен.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.