Патриарх Кирил отново не осъди конфликта

Главата на Руската православна църква, чиято подкрепа за т.нар. "специална военна операция" на Москва разтревожи много християни, каза днес, че се надява конфликтът да приключи бързо, но отново не го осъди, предаде Ройтерс.

На служба на открито пред московската катедрала "Христос Спасител" в навечерието на православния Великден, патриарх Кирил напръска със светена вода цветно украсени великденски козунаци и каза, че много от тях ще бъдат изпратени в Донбас в Източна Украйна. "Дай Боже този великденски подарък да помогне на тези, които са част от този труден конфликт, да успокоят сърцата, умовете и душите си, така че братоубийствените междуособици да приключат колкото се може по-бързо и дългоочакваният мир да царува, и с него да се засили вярата и благочестието на хората", каза той.

Патриарх Кирил, който е съюзник на руския президент Владимир Путин, се е изказвал в подкрепа на военната интервенция в Украйна - позиция която доведе до разцепление в православните църкви по света, отбелязва Ройтерс. Макар и да говори днес за нуждата от помирение, той не постави под въпрос и не разкритикува военната кампания. "Нека Господ преди всичко да помири нашите хора в Украйна, в Донбас, където все още се пролива кръв", каза Кирил, който както Путин вярва, че руснаците и украинците са по същество един народ. "Нека Господ излекува раните, нанесени на хората, на семействата, които са изгубили тези, които ги изхранват, на родителите, които са изгубили децата си и на децата, които са изгубили родителите си", добави руският патриарх.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА