Коментират журналистите Петър Карабоев и Асен Агов и бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски

В целия свят износът на оръжие не е публичен бизнес и никой не обича да говори за този тип сделки. Това смята журналистът Петър Карабоев.

Той, колегата му Асен Агов и бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски коментираха въпроса изнася ли България оръжие за Украйна през трети страни.

„Публична тайна е, че тези неща се случват – български муниции се изнасят. Последният пример е от снощи, когато Пентагонът обяви първата си поръчка за 165 милиона долара. Артикулите са описани. „Ню Йорк таймс” веднага каза, че Полша и България ще вземат тези пари. Българският военнопромишлен комплекс е добре известен с възможностите си. И тези приказки да не вземем да раздразним руснаците … На Путин не му трябва повод, той си създава поводи, за да извършва това, което иска да направи”, коментира Карабоев. „Помните ли, че преди 1 година говорителката на главния прокурор обяви, че вероятно руски агенти са направили четири експлозии със 1521-мм снаряди? Ужасяващо оръжие, повярвайте ми”, коментира журналистът.

„Ако ние въоръжаваме Полша, пълним техните складове, а те изнасят своето оръжие към Украйна, това въоръжаване на Украйна през трета страна ли е? Това е многоходов, сложен и таен бизнес”, коментира Карабоев.

Според Асен Агов това е практика от години в България. „Така се изнасяше оръжие за Грузия”, припомни той.

Петър Карабоев е категоричен, че България със сигурност знае за къде е оръжието. „Определени среди, определени хора и институции знаят за какво става дума”, обясни Карабоев.

Дебатът, който върви в момента и по начина, по който върви, не помага на България, смята Мирослав Севлиевски.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба си е тръгнал от България много доволен, смята Асен Агов. Това обаче останало скрито. Петков отива в Украйна по покана на Зеленски, обясни още Агов.

Според него подборът на фразите, изказани от Кулеба, са показали, че той е получил уверение, че доставките на боеприпаси, заради които дойде у нас, ще бъдат извършени.

 „Аз разговарях с него. Той каза, че е разбрал какво е възможно и какво не е в момента в България", обясни Петър Карабоев. „Той не отправи никаква критика към българските власти", заяви още журналистът. 

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Ина Григорова