По думите му тенденцията е към по-труден достъп до ресурси, оттам и по-висока цена на парите

Федералният резерв на САЩ очаквано повиши основния си лихвен процент с половин пункт, с което той достигна интервала 0.75-1%. Покачването е най-рязкото от 2000 г. насам. Според икономиста Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика все още у нас лихвите са ниски, а при тези нива на инфлацията, лихвата продължава да е отрицателна.

"ЕЦБ отчита, че основната причина за инфлацията са енергийните цени и шока на газовия пазар и тока. Тя по-бавно прави бъдещите стъпки, но лека полека ще се излиза от свръхликвидността", заяви той за "Твоят ден" по NOVA NEWS. 

По думите му тенденцията е към по-труден достъп до ресурси, оттам и по-висока цена на парите. "Ако имаме повишаване на лихвите в глобален план, ще се намери път към други инвестиции. Не е задължително депозитите в българските банки да бъдат използвани за предлагане на кредити на вътрешния пазар", обясни той. И допълни, че в жилищното кредитиране има 20% на ипотеки.

"Апетитът за покупки на имоти не е спрял", посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.