От Петролната и газова асоциация - на разговори в Министерството на финансите

Спешна среща на търговците на горива във финансовото министерство в опит да се изясни как точно ще става приспадането на 25 стотинки от цената на дизела и бензина. Разбрали за планираната отстъпка от 25 стотинки за гориво от медиите, от Петролната и газова асоциация отидоха на среща в Министерството на финансите, за да изяснят детайлите.

„Искаме да стане, трябва да стане, ама не без да ни обяснят. Има няколко важни въпроса, чисто технически”, заяви Живодар Терзиев.

След разговорите станало ясно едно - отстъпка за физическите лица за гориво до 50 л. ще има.

„Не говорим само за дизелово гориво и за автомобилен бензин, говорим за пълния пакет от автомобилни горива. От Министерството на финансите са достатъчно наясно с всички препъни камъни, за да ги избегнат”, заяви Живодар Терзиев.

За малките търговци на горива неизвестните в уравнението са още повече.

Търговци уточняват как може да се прилага отстъпката за горивата

„Това за мен е една безумно сложна схема, по какъв начин се дават тия 25 ст. - дали на брой автомобил, дали на шофьорска книжка? Как ще отчетем кой е точно клиентът”, заяви Венцислав Пенгезов.

Компенсацията на средствата ще дойде от държавата.

„Със сигурност няма да са от търговците, държавата ще ги предостави като целева помощ към физическите лица”, обясни Живодар Терзиев.

Според вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова пакетът от инфлационни мерки все още е на ниво обсъждане.

„Моето мнение е, че ще трябва да побързаме юни месец, трябва да приключим с актуализацията и да има окончателното решение”, заяви Корнелия Нинова.  

„Ако вашият въпрос е, дали тези 25 стотинки ще потънат в търговците, считам, че последните месеци браншът е показал достатъчно сериозно по отношение цена и определяне на крайните цени на потребителите”, заяви Терзиев.  

През следващата седмица се очаква държавата да излезе с детайли по антикризисните мерки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.