Това заяви Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация

„Логистически и практически е абсолютно невъзможно да се справим без рафинерията”. Това заяви Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация коментира в студиото на „Здравей, България”. На въпроса какво ще стане ако България не успее да защити позицията с изключението при петролно ембарго, той отговори, че ще има големи затруднения на пазара.

СПЕШНА СРЕЩА: Как ще става приспадането на 25 стотинки от цената на горивата (ОБЗОР)

„За шест месеца Българската петролна рафинерия в никакъв случай не може да започне да обработва друг вид петрол. В момента тя не може да работи с по-малко от 50-60% руски нефт – така е настроена”, твърди експертът. По думите му едно нейно пренастройване би спряло дейността й за два-три месеца. Светослав Бенчев обясни, че при планов ремонт, рафинерията предвижда запас, за да попълни липсата на пазара по време на преустановената й работа. В момента такъв запас няма. За да се пренастрои рафинерията сега, трупането на запас от горива би отнело поне година и половина.

Бенчев коментира и отстъпката от 25 ст./л., която властта предвижда за зареждане на гориво от частни лица до 50 л. Той заяви, че се обсъждат различни варианти, по които реално отстъпката да стига до хората.

Търговци уточняват как може да се прилага отстъпката за горивата

Експертът обясни, че във Франция приспадат сумата директно на касата в бензиностанцията. В Гърция се дават по 60 евро на домакинство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.