Те настояват за по-сериозни мерки за справяне с последиците от кризата

Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обявиха, че ще се включат в протеста на работодателските организации на 18 май.

 „Като български предприемачи, ние сме сериозно засегнати от серията кризи, които ни връхлитат и страдаме от липсата на диалог с настоящото правителство”, се казва в съобщението на двете организации на заведенията. „Точно 7 месеца след националния протест на 19 октомври 2021 г. промяна в енергийната сигурност не само че няма, но ситуацията е още по-влошена и влошаваща се. Затова национално представителните работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, организират Национален протест „За сигурна енергия и достъпни цени”. Протестът ще се проведе на 18 май 2022 г., от 12:00 до 17:00 часа, пред Министерския съвет”, припомнят в прессъобщението си БАЗ и СЗБ.

Двете сдружения обявиха, че протестът им е заради цените на горивата и ел. енергията, които са станали непосилно високи. Освен това мерките в подкрепа на бизнеса били „в пъти по-малко от обявяваните и са крайно недостатъчни, ненавременни и неефективни”.

„Бизнесът не иска помощи – бизнесът иска спокойна среда, в която сам да си изкарва парите, да поддържа работни места и да създава блага. Бизнесът иска сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подходящи мерки на това, което е надвзетото при източника – предприятията и хората”, се казва в съобщението.

„Вече над две години хотелиерите оцеляват в две последователни сериозни кризи, при това без подкрепата на държавата, която не ни затвори, но ограничи сериозно дейността ни, само и само да не ни плаща обезщетение”, се казва в прессъобщението на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Държавата изплащаше компенсации за провалените почивки извън България, но не и за анулираните резервации в страната. В момента за пореден път сме изправени до стената – цените на енергоносителите и разходите за бизнеса растат, липсва работна ръка, има забавяне на записванията от основни пазари, редица са нерешените от години въпроси като цените на чадърите и шезлонгите, липсата на реклама. Конкурентните ни дестинации като Гърция и Турция са подкрепени с редица мерки от държавите си, което им позволява да предлагат и изгодни условия, докато българската държава нехае за хотелиерския и ресторантьорски бизнес”, се казва още в съобщението. От хотелиерската организация обвиняват министерството на туризма, че изпълнява функциите на Агенция по бежанците, вместо да се заеме с техните въпроси.

От бизнеса настояват за удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо, за компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от свръхпечалбите на производителите на енергия. Разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с „Газпром експорт”, да бъде поета като компенсация от бюджета, настояват още от бизнеса.

Бизнесът настоява още за разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени, както и за програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.