Евентуалното пренастройване на нашите рафинерии за използване на нефт от други места няма да е лесно, но е постижимо, каза още той

Преди 2 дни евродепутатът Елена Йончева отправи въпроси към генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси каква би била опасността за Европейския съюз в случай, че доставките на ядрено гориво бъдат включени в санкциите срещу Москва.

Николов: Скептичен съм, че цената на втечнения газ от САЩ ще е по-ниска

Коментар по темата за  „Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS направи проф. Янко Янев, който е директор на Института за управление на ядрените знания във Виена. Той е работил в Международната агенция за атомна енергия повече от 15 години.

„Въпросът с ядреното гориво е подобен на нещата, които изпитваме с газа, нефта и т.н. но има и съществени различия. Държавите, които използват руска ядрена технология – ние, Унгария, Словакия, Финландия, Чехия имат специфични свои договори за доставка на ядрено гориво и поне до ден днешен не съм чул, че Русия отказва да доставя ядрено гориво по договорите, които има”, каза той.

Експерт: Без рафинерията е абсолютно невъзможно да се справим

По думите му има много други проблеми в ядрената област. „Това да пренастроим нашите рафинерии за използване на нефт от други места е сложен процес, който изисква редица изследвания, изчисления и експерименти какво поведение ще има това гориво от друг доставчик. Не казвам, че това ще бъде лесно, но е постижимо”, обясни проф. Янко Янев.

„Изследваме този процес с оглед да създадем известна диверсификация в доставчика, но това не е никак просто”, добави той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.