Няколко са вариантите за намаляване на цените на горивата

Държавата търси вариант как 25 стотинки на литър гориво при физическите лица да стигне до потребителите. Данните показват,че през последната една година горивото в страната е поскъпнало с около 50%. Според националната статистика през 2021 година, най-масовият бензин се е продавал средно за 2,14 лева, сходна е стойността и на дизела, а пропан-бутанът е струвал малко над 1 лев за литър.

12 месеца по-късно картината е коренно различна. Бензинът скача до 3,04 лева, дизелът- съответно до 3,24 лева, а при колите на газ цената е малко над 1,6 лева.

За да видим колко ще струват евентуалните нови мерки на държавата проверихме какво е общото потребление на гориво в страната. През 2021 година средно на 100 домакинства се падат над 15 000 литра бензин, близо 9 000 литра дизел и над 5 000 литра газ. Или общо около 300 литра гориво на семейство.

Към момента планът на кабинета „Петков” е държавата да поеме 25 стотинки на литър при зареждане до 50 литра.

Ако приемем, че всеки човек зарежда до 50 литра, за да използва отстъпката - това би струвало на хазната по 7457 лв. За всеки 100 домакинства.

Властите у нас разработват няколко варианта за помощ.

„Най-добрият вариант трябва да бъде технически изпълним и лесен”, обясни финансовият министър Асен Василев.

Във Франция например от 1 април намалиха цените на колонката с 15 цента на литър. Така клиентът ще спестява по 9 евро за пълен резервоар от 60 литра. На входа на бензиностанцията е изписана цената, която плаща клиентът. След това бизнесът си получава допълнителните 15 цента от държавата. Антикризиската мярка във Франция ще продължи до юли. Това ще струва на държавната хазна 2 милиарда евро. У нас също ще е нужда инвестиция.

„Нашите фискални системи са трудно променяеми в кратки срокове, но това не означава, че не може да се случи”, заяви Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

По-сложен за прилагане е  примерът от Гърция, казват експерти. В южната ни съседка субсидията за литър гориво е 22 цента за литър за физически лица с годишен доход до 35 000 евро.

За целта те се регистрират в специална електронна платформа, създадена от гръцкото правителство, след което получават чек, с който зареждат на бензиностанциите, мярката ще се прилага в продължение на 3 месеца.

У нас този сценарий остава план Б.

„Това е една толкова трудна за изпълнение схема. Само докато се раздадат картите, докато се идентифицират хората, ще стане доста голям проблем”, смята Асен Василев.

Така държавата търси начини, за да са доволни и бизнесът, и гражданите.

„Това, което е като желание на държавата, е в този момент да ви се възстановят по 25 стотинки на литър, или 12,50 лева за 50 литра директно да се направи отстъпката на касата”, обясни Василев.

За да укротят галопиращата инфлация във Великобритания, властите намалиха митата на горивата с 5 пенса на литър преди повече от месец. 40 дни по-късно почти не се забелязва някакъв ефект върху цената на горивата, да заредиш резервоара на семейната ти кола струва с една трета повече в сравнение с година по-рано.

Очаква се през следващата седмица финансовото министерство у нас да обяви финалните антикризисни мерки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.