„Отношенията между нашите две страни не могат да се свеждат до футболен мач и да говорим в чие поле е топката”, каза още тя

„Българската позиция за започването на преговори на Република Северна Македония с ЕС е ясна и няма как да се промени на предстоящия Съвет по общи въпроси. Отношенията между нашите две страни не могат да се свеждат до футболен мач и да говорим в чие поле е топката”. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска във връзка с последното изказване на македонския външен министър Буяр Османи, който заяви, че топката е в България и страната ни няма ясна и единна позиция за РСМ.

Генчовска: Натискът над България продължава, но позицията ни за РСМ е ясна

„Външният министър на РС Македония Буяр Османи много често излиза по медиите и непрекъснато говори. Това не е тенис мач или футболен мач, за да говорим топката в кой отбор е или в кое поле. Нашата позиция е изключително ясна, имаме национален консенсус по темата. Не знам по какъв по-ясен начин да му го обясня на г-н Османи“, заяви министър Генчовска, цитирана от БГНЕС.

На въпрос дали очаква промяна на българската позиция за вдигане на ветото за започване на преговори на РС Македония на предстоящия Съвет по общи въпроси, Генчовска каза: „Не. Няма как нашата позиция да бъде променена на Съвет „Общи въпроси”, защото няма и такава тема“.

Петков: За България е добре да има стабилни съседи, мястото на Албания и РСМ е в ЕС

Тя категорично отхвърли отправените обвинения от премиера Димитър Ковачевски, че България била взела за заложници РСМ и Албания. „Те не си изпълняват договора, трябва конкретика. Вече загубихме 5 месеца в говорене и интервюта. Чакаме да започнат изпълнението на договора“, каза Генчовска.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.