Банкнотите били от по 500 евро

Недекларирани 41 000 евро откриха митническите служители на Митнически пункт „Малко Търново” при проверка на влизащ в страната лек автомобил. Валутата с левова равностойност 80 189 лева е била укрита на дъното на дамска чанта под лични вещи.

Шестима задържани по подозрение в телефонни измами (СНИМКИ)

Автомобилът с румънска регистрация пристига на МП „Малко Търново” на 18.05.2022 г. В колата е пътувало семейство - мъж и жена, румънски граждани. В зоната за митнически контрол шофьорът и неговата спътничка са заявили, че нямат нищо за деклариране. При последвалата проверка митническите инспектори откриват на дъното на дамската чанта на жената увити 41 000 недекларирани евро в банкноти по 500 евро. Недекларираните парични средства са задържани, а на румънската гражданка е съставен акт за установеното нарушение.

След акцията в Сливен: Шестима с обвинение за пране на пари (СНИМКИ)

Само от началото на годината от митническите служители там е открита недекларирана валута в евро и щатски долари с обща левова равностойност 284 708 лева. Всички нарушители са чужди граждани, които са пътували с леки автомобили и автобуси от и за Турция през МП „Малко Търново”, който е предимно туристически пункт.

Според закона всяко физическо лице, което влиза или напуска територията на Европейския съюз и носи в себе си парични средства със стойност 10 000 евро или повече, задължително трябва да ги декларира пред митническите органи на пункта, през който влиза или излиза от ЕС. Валутният закон предвижда глоба в размер на една пета от стойността на недекларираните парични средства, а когато парите са били укрити - глобата е в размер на една четвърт от тяхната стойност.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.