При операцията беше разбит контрабанден канал

Прокуратурата и ГДБОП разбиха дългогодишен канал за контрабанда. Изнасяни са цигари чрез подставени лица към Великобритания. По време на акцията са конфискувани пари, злато и скъпоценности за близо 2 млн. лева.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Претърсени са 12 адреса в Сливен и околността. Иззети, освен злато в килограми, пари в различни валути, са и диаманти, които тепърва трябва да се оценят. Контрабандният канал е изнасял цигари към Великобритания, където били продавани на тройно по-високи цени.

Изнасяли ги хора, които били регистрирани като социално слаби в Англия. Помощите, заедно с печалбата, са внасяли по-късно в България. Престъпната група е разследвана от органите близо година. Задържани са общо 9 души.

Спецакция в Сливен, иззети са над 1 милион лева

„По отношение шест такива лица са повдигнати обвинения за пране на пари, изразяващи се в придобиване на имущество или използване на финансови средства, за които се е знаело, че са придобити чрез престъпление - квалифицирана контрабанда на стоки през границата на страната и чрез документни измами”, обясни окръжният прокурор Веселин Гангалов.

„При претърсванията са намерени парични средства - над 600 000 лева и златни накити и кюлчета, надвишаващи 7 килограма”, коментира Слав Добрев, сектор БОП, Сливен.

 

 

Задържан е лидерът на канала, който има значително имущество и множество луксозни автомобили. Контрабандната стока е внасяна от Англия от много на брой хора. „Лицата са пътували между един и два пъти седмично. Паричните средства са внасяни физически, в рамките на разрешеното, през летищата”, добави Добрев.

Парите са изпирани през заложни къщи в Сливен. На този етап са разпитани 16 души, пътували ежеседмично във Великобритания. Освен канала за контрабанда с цигари, търговците са доставяли контрабандна стока и от Турция за България. Работата на полицията и прокуратурата продължава.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.