Ще се обсъди и въпросът с премахването на загражденията около парламента

Новите метални врати на парламента ще бъдат премахнати без обжалвания. Това съобщи пред журналисти председателят на Народното събрание Никола Минчев, предаде Dariknews.bg. Той уточни, че ще бъдат спазени препоръките на Министерството на културата. „Свързахме се с тях още днес да ни връчат както акта, така и предписанието за премахването и ще се съобразим с тях, без да обжалваме“. 

След това обаче Минчев уточни: "Нека да видим какъв ще е размерът на санкцията, защото може да е в минимален или в по-висок размер. Това също винаги има значение при взимане на решение дали да се обжалва дадено постановление". 

СПОРЪТ ЗА РЕШЕТКИТЕ: Ще премахнат ли охранителното съоръжение от парламента

Минчев посочи и началото на казуса: "Той датира от януари, когато при протеста на "Възраждане“ имаше пробив в сигурността", каза председателят на парламента. 

На въпрос кой носи отговорност за поставянето на вратите, Минчев обясни, че съгласуването се прави от главния секретар на парламента. 34 хиляди лева е разходът по вътрешно компенсиране, уточни председателят на парламента. По думите му има много технически въпроси в Народното събрание, които не достигат до председателя, но този казус е сериозен и е трябвало да се знае. Минчев беше категоричен, че не е бил уведомен за решението за вратите и ги видял, след като са били поставени и му е била изпратена снимка. "Аз съм председателят на парламента и нося отговорността. При всички случаи ще ги премахнем. Надявам се всичко това да остане само спомен", каза още той. 

Скандал заради железни решетки в НС (ОБЗОР)

На въпроса за поставените заграждения в района на Народното събрание, Минчев уточни, че те се поставят във връзка с обявени протести и след това се премахват. "Ще говорим с охраната да бъдат премахнати". 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.