От пресцентъра на парламента обясниха, че металните врати са монтирани през почивните дни

Неочакван скандал с неочаквано развитие в парламента. Елемент от вътрешния дизайн на сградата на Народното събрание стана повод за яростни спорове. 

А именно - наскоро поставени железни решетки от вътрешната страна на централния вход сблъскаха настоящи и бивши управляващи. А Министерството на културата зае позицията на опозицията. 

Тримертовите метални решетки са монтирани на парадния вход на парламента, от където влизат всички официални лица. Веднага след поставянето им дойде остра реакция от бившия председател на парламента Цвета Караянчева. Тя определи действието като “посегателство срещу демокрацията”. 

Министерството на културата нареди решетките в НС да се премахнат

“Опасват парламента с метални решетки - нещо, което  не сме виждали от времето на Орешарски. Какво остава сега г-н Петков да научи всички задни входове на институциите”, коментира Караянчева.

От пресцентъра на парламента обясниха, че по искане на НСО с цел охрана, металните врати са монтирани през почивните дни.

Черните метални триметрови решетки бяха монтирани след последния политически протест, при който привърженици в една от партиите направиха опит да нахлуят в Народното събрание. Реакция на “Възраждане” имаше от парламентарната трибуна. 

“Позорно е НС да бъде постоянно с преграждения”, заяви Елена Гунчева и призова за незабавното им премахване.

Костадинов: След няколко месеца "Възраждане" ще управлява

Само няколко часа след полемиките последва проверка. От Инспектората за опазване на културното наследство са констатирали, че има нерегламентирана намеса по сградата. И понеже Народното събрание е със статут на недвижима културна ценност - е съставен протокол и принудителна административна мярка за премахване на монтажни дейности. 

Оказа се, че дори председателят на парламента не е знаел какъв ще бъде дизайнът на железните решетки. 

“Аз не съм одобрил този дизайн със сигурност. Мога да заявя категорично ще видя кой го е одобрил”, каза Никола Минчев. 

Призна, че решението да се поставят идва след протеста на “Възраждане” през януари.  Партии от управляващото мнозинство също не знаели, че ще се монтират такива решетки. 

Сложиха решетки на входа на НС, партии искат премахването им (ВИДЕО+СНИМКИ)

“Много е глупаво да се слагат решетки на парламента”, заяви Тошко Йорданов от ИТН. “Ако гражданите дойдат да ни хвърлят един бой, най-вероятно ще са прави, но не трябва НС да се превръща в затвор”, допълни още той. 

“Може да има някакви специални съображения за сигурност, които са мотивирали това решение. То не е обсъждано на председателски съвет, а е редно”, каза и Христо Иванов от ДБ.

Председателят на НС Никола Минчев не знае колко струват решетките на бюджета на Народното събрание. Започва обаче вътрешна проверка, за да види кой е разписал монтирането им с този дизайн. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.