Очевидно РСМ няма никакво желание да има нормално отношение с нас, смята журналистът

„Кирил Петков реши, че сам ще реши всичко, без да се вслуша в мнението на всички хора, които са полагали усилия през последните 30 години да разрешат въпроса в РСМ. България трябва да разреши този въпрос. България очевидно ще полага много усилия, защото очевидно властите в Скопие нямат никакво желание да имат нормално отношение с нас”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” журналистът Любчо Нешков.

По думите му не е възможно кабинетът да подкрепи безусловно членството на РСМ в ЕС, без да каже на парламента и президента. „Мисля, че на практика това е невъзможно. И изявлението на премиера от петък вечер потвърждава това мое мнение. Дали ще има КСНС защото вицепрезидентът се усъмни в това дали трябва да има – не е важно. По-важното е дали Кирил Петков има нещо, което да съобщи на този Консултативен съвет. В случая ситуацията е по-драматична в друга посока – Кирил Петков позволи през тези 6 месеца да бъде подведен от македонските власти, че е възможно бързо решение и е възможен компромис". 

Според него премиерът в началото на годината е обещавал новини всяка седмица, но в петък е признал, че това не води до никакъв резултат. „Икономическите отношения са на нивото от преди пандемията. Инфраструктурата е на нивото от Бивша Югославия от преди 30-40 година. В културата, в транспорта – имаше обещания, които не се случиха”, подчерта той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.