Предполага се, че електроразпределителните дружества са поискали по-висока цена на тока

След рекордното поскъпване на парното и топлата вода, което поискаха топлофикациите в страната, днес трябва да стане ясно и какви промени в цената на тока са възможни от 1 юли. Заявленията на трите енергодружества са внесени в енергийния регулатор, но поисканите от тях нови тарифи са скрити. 

Топлофикациите пък вече направиха крачка назад с уверението, че цените едва ли наистина ще скочат с над 300%, каквото е едно от исканията. Въпреки това обаче очакват скокът да е рекорден - с до 50 на сто по-скъпа топла вода и парно от 1 юли. При тока не се очаква драстично поскъпване. По информация на NOVA то ще бъде между 3 и 5%.

Държавният регулатор все още не е обявил разчетите за новите цени на парното, топлата вода и тока. До момента са известни само исканията на ТЕЦ-овете. И докато в София поискаха увлечение с почти 30%, то във Велико Търново то е над 300%.

От Асоциацията на топлофикациите успокояват: „Санитарният минимум за топлофикациите е повишение с 50%. През цялата предна година досега има точно три неща, които не са поскъпнали в държавата - парното, тока и водата”, обясни председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев.

Топлофикациите искат увеличение на парното и топлата вода с до 330%

Рекордните проценти, поискани от топлофикациите в страната, експертите обясняват с това, че те са били изготвени в края на март тази година. „Това са цени, които са калкулирани на база на фючърните цени на природния газ до 1 юли 2023 г.”, каза председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

„Към онзи момент доста неща бяха неизвестни, работеше се с моментна цена на газа - 142 лева, например. Не беше ясно и известно дали ще има компенсации за газа и в какъв размер”, добави Георгиев.

Енергийни експерти прогнозираха, че при шокови цени на парното хората масово ще преминат на ток. „Тези дружества не могат да работят при тези условия на пазара. Или трябва да си променят източниците на топлинна енергия -  коренна модернизация, или трябва да затворят. Абсурд - такава цена, тя е много по-скъпа от електрическото отопление”, посочи Хиновски.

Каква ще е цената ще стане ясно от решението на КЕВР. Междувременно сайтът на енергийният регулатор се срина.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.