В Украйна планират значително отстъпление

Украинските войски вероятно ще бъдат принудени да отстъпят в Донбас. Това обяви губернаторът на Луганска област. Става въпрос за войниците в град Северодонецк, който руското настъпление достигна.

Руснаците казаха, че окончателно са овладели град Лиман. Той е на река Северски Донецк и ще позволи на руснаците по-лесно да прехвърлят войска през естествената преграда. Освен това градът е важен железопътен възел.

Руските войски напредват много по-уверено отколкото в предишните седмици. Те вече са влезли в предградията на Северодонецк. Това е последният голям град в Луганска област, който контролират украинците. Превземането му от Русия изглежда само въпрос на време.

Кадиров: Полша може да последва Украйна

„Защитаваме земята си по всички възможни начини, които позволяват сегашните ни отбранителни ресурси. Правим всичко, за да ги увеличим. И ще го направим”, категоричен беше украинският президент Володимир Зеленски. Тази част от изявлението му звучи като признание, че защитниците на Донбас са достигнали капацитета на силите си. Преди около 2 седмици руската армия проби отбранителните им линии и оттогава видимо има инициативата на бойното поле. Зеленски се закани, че това е временно. „Окупаторите си мислят, че Лиман и Северодонецк ще бъдат техни. Грешат. Донбас ще бъде украински”, заяви решително Зеленски.


Днес Владимир Путин проведе разговор с лидерите на Германия и Франция Олаф Шолц и Еманюел Макрон. Те са обсъждали начини Русия да свали блокадата на износ на храни от украинските пристанища. Русия и Украйна дават около 30 процента от доставките на зърно в световен мащаб. Русия е основен износител на торове, а Украйна - на царевица и слънчогледово олио. Путин отново е настоял на позицията, че за да бъде подновен износа, трябва да бъдат свалени санкции срещу Русия.

Междувременно Русия отново отхвърли обвиненията, че нарочно предизвиква продоволствена криза с действията си в Украйна. Президентът Владимир Путин каза в разговор с австрийския канцлер Карл Нехамер, че причина за нарушените доставки на зърно и торове били санкциите на Европейския съюз и Съединените щати срещу Русия. Путин казал още, че може да бъде подновена размяната на военнопленници с Украйна.

Експерти: Щетите от руската инвазия в Украйна възлизат на 600 млрд. долара

"В момента размяната е спряла напълно, но бях уверен от руския президент, че той е готов да преговаря по този въпрос с Украйна. Би трябвало да има прогрес в тази насока”, каза австрийският канцлер Карл Нехамер.

Няма достоверна информация колко военнопленници имат двете воюващи страни. Опитите за подобна размяна след войната в Донбас през 2014 година отнеха години и тя така и не завърши изцяло.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Руснаците казаха, че окончтелно са овладели град Лиман. Той е на река Северски Донец и ще позволи на руснаците по-лесно да прехвърлят войска през естествената преграда. Освен това градът е важен железопътен възел.