От „Има такъв народ” настояват за диференциран подход при мерките в кризата

Част  от антикризисните мерки, които бяха обявени заради кризата с цените на основни храни и на горивата, вече предизвикаха недоволство. В понеделник държавата, синдикатите и работодателите сядат на една маса, за да обсъдят пълния пакет от предложения.

Ден преди Националния съвет за тристранно сътрудничество да се събере, за да обсъди антикризисните мерки, които правителството предлага, синдикатите  разкритикуваха  част от планираните финансови помощи. Според КНСБ 25 стотинки отстъпка за литър гориво няма да се усети от потребителите. От началото на месеца литър от  най-масовият бензин А 95 се е повишил средно с 18 стотинки. От „Има такъв народ” настояват за диференциран подход при мерките в кризата.

КЕВР: Възможни са промени в цената на парното и след 1 юли

На въпрос дали може да се случи 40% увеличение на парното, Любомир Каримански заяви, че вероятно може, но ако се предприемат мерки, които са гъвкави и насочени към уязвими групи, могат да не се случат при най-бедните хора. „Аз съм за намаляване на диференцирана основа, не може да продължаваме на калпак”, подчерта депутатът. Затова председателят на бюджетната комисия в парламента е скептичен за това какъв ще е резултатът от антикризисния пакет.

Според синдикатите отстъпката от 25 стотинки на литър при горивата няма да има никакъв ефект, защото цените не престават да се покачват. „Мярката е нищожна по своя характер от гледна точка на ефекта й върху джоба на потребителите”, смята Любослав Костов от КНСБ. Икономистът смята, че ситуацията е благоприятна за спекула на пазарите и подчерта, че олиото е поскъпнало с 43% към април, с около 23% храните, а хлябът – с 21%. А при възрастните реалното увеличение на пенсиите няма да е с 20%, коментира Костов.

„Тези 60 лв., които досега се даваха, ще продължат. Тях трябва да ги извадим пред скоби”, обясни експертът. От КНСБ настояват държавата да намери начин за директно стимулиране на домакинствата заради  високите цени на тока.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.