Това е възможно, ако нулевата ставка на ДДС за хляб влезе в законопроекта, поясни тя

„Цената на хляба ще падне с 20%, ако нулевата ставка на ДДС за хляб влезе в законопроекта”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Нулевото ДДС ще важи за всички хлебни изделия – закуски и хлябове, сладкарските изделия  не са част от тази мярка, поясни Кукушева.

„Тази мярка не подпомага по никакъв начин хлебопроизводителите. Тя е изцяло в полза на потребителите, защото крайният потребител плаща  20-те процента  ДДС, не производителят по веригата”, каза още тя.

Тристранният съвет се събира извънредно заради пенсиите

Според управителят на цех за хлебни изделия Росен Иванов, обаче, потребителите ще усетят облекчение от най-рано 2 месеца след нейното въвеждане. Иванов обаче не е сигурен как нулевата ставка на ДДС за хляб ще бъде въведена и използвана от производителите. „Не виждам как ще продадем хлебно изделие без ДДС. Нашите крайни продукти  са 50% хлебно изделие. Как ще разделим хлебното изделие от другите суровини, не ми е ясно, нито как ще продаваме само хлебното изделие без ДДС. Например, баничката е 60% хлебно изделие. Нещо много сложно и почти непостижимо е да ги разделим”, заяви Иванов.

Хлебопроизводителят обаче усеща стабилизиране на цените на тока през последните 2 месеца. „Ако цените на тока се задържат така, ще можем да прогнозираме цените на крайните продукти за следващите 3 месеца”, каза той.

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.