Според него есента ЕК може да стартира процедура срещу България за свръхдефицит

"Инфлацията се бори с консервативна бюджетна политика и намаляване на икономическия растеж. Тя ще продължи да бъде висока, но ще се стабилизира и ще стихва. Може да качим от вторични ефекти процент, два, но темповете се забавят. Може да наблюдаваме значително намаляване на инфлацията през 2023 г. Ако продължаваме да помпаме потреблението, ще активизираме инфлацията". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

Според него есента ЕК може да стартира процедура срещу България за свръхдефицит. "Това е голям политически риск. Ние сме в нарушение, независимо от причините. Има разминавания в данните, изпратени от правителството и тези, изнесени от ЕЦБ. Ние сме изпратили дефицит от 5,3% от БВП, докато те говорят за 3,7%. Чудя се дали някой не е комуникирал, без ние да знаем", каза той. 

ЕК: България не изпълнява все още изискванията за присъединяване към еврозоната

По думите му мерките нито са кризисни, нито антиинфлационни. "Не е ясно колко ще скочи дефицитът, запазва ли се планът за капиталовите разходи. Пенсиите струват 1,4 млрд. лева, следващата година ще струват двойно, плюс допълнителна актуализация, което прави около 3-4 млрд. допълнителен разход. Натискът за увеличаване на разходите ще бъде огромен. Вече имаме увеличаване на бюджета за непроизводствени разходи, така няма пространство за капиталовите", посочи Дацов. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.