Късно снощи ЕС одобри шестия пакет санкции срещу Русия

Евросъюзът налага петролно ембарго върху Русия. За България обаче е предвидено изключение - да получаваме руски петрол поне още две години. Дата в решението на Евросъюза няма.

Късно снощи Европейският съюз одобри шестия пакет санкции срещу Русия. Така общността преустановява купуването на руски петрол. В следващите 6 месеца ще бъде спрян 90 процента от вноса, като изключение ще се направи за няколко държави - това са Унгария, Словакия, Чехия и България.

„Санкциите, които ЕС налага на режима на Путин, имат една единствена цел - да ограничат способностите на военната машина на Кремъл да финансира незаконната, убийствена агресия срещу народа на Украйна”, заяви говорителят на ЕК Петер Стано.

Окончателно: ЕС одобри отсрочката за България за петролното ембарго

Санкциите включват частично ембарго на вноса на руски петрол. България получи  временна отсрочка. Енергийният експерт Мартин Владимиров смята, че изключването за няколко страни от петролното ембарго е грешна стъпка на Европейския съюз. „Изключението за България е особено абсурдно, защото България е единствената страна с излаз на море, която получава такова изключение, защото по море може да се доставя суров петрол отвсякъде”, категоричен е експертът от Център за изследване на демокрацията.

Според вицепремиера Корнелия Нинова обаче спирането на петролните доставки щяло да постави страната ни пред изпитание. „Прекрасно ще се отрази. Отдавна пледираме, заедно с работодателските организации, за това да се направи изключение за нас. Добре е, че правителството постигна това изключение до края на 2024 година”, заяви икономическият министър.

Експерт: Цените на горивата скочиха щом се заговори за компенсации

Според Мартин Владимиров отсрочката за България е повод за гордост на кабинета „Петков”, „въпреки че обявява ясно, че в България се наблюдава сериозно влияние на руски олигархични кръгове и собствениците на рафинерията и компанията, която държи 2/3 от пазара на горива, е именно от проводниците на руско икономическо влияние в България”.

От Петролната и газова асоциация коментират, че отсрочката за страната ни ще се отрази благоприятно на цените на горивата. „Ще ни гарантира едни със сигурност по-ниски цени, отколкото в останалата част на ЕС. Считам, че това, което е отразено като рискове по отношение на Украйна, вече е отразено при цените на горивата, така че и да има някакви поскъпване, то ще е минимално в няколко стотинки, ако въобще се случи”, категоричен е Светослав Бенчев.

Нинова: Отсрочката на руското петролно ембарго - безспорен успех

Барел суров петрол днес се продава за 114 долара. Така средната цена на литър от най-масовия бензин достигна 3.20 лв., а дизел зареждаме за 3.29 лв./л. 

„Повишението на цената на петрола през последните няколко седмици отчиташе бъдещото състояние на европейския пазар без руски петрол, така че оттук нататък или ще се задържи на тези равнища, или може дори да спадне с няколко долара на барел. През есента може да видим намаляване цената на суровия петрол и горивата  в България”, смята енергийният експерт Мартин Димитров.

Въпросът за това дали България ще внася руски петрол до края на 2024 г. бил отворен, казва Владимиров. Подобна дата не била посочена в решението на Европейския съюз.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.