Без ИТН правителството ще разполага със 109 народни представители

Какво е преразпределението на силите в Народното събрание след излизането на „Има такъв народ" от управлението.

„Продължаваме промяната” има 67 депутати, ГЕРБ-СДС разполагат с 59. ДПС разчитат на своите 34-ма, БСП имат 25-има. Депутатите на „Има такъв народ” са 25, от „Демократична България" са с 16, а „Възраждане" разполагат с 13 народни представители.

Досега депутатите на управляващата коалиция бяха общо 134-ма, като в тази бройка влизаха хората на Слави Трифонов. Без тях правителството ще разполага със 109 народни представители в залата. Което е недостатъчно за обикновено мнозинство от 121. Кабинетът вече не разполага със свои 12 депутати, за да покрие този нужен минимум.

Изненадани и неособено доволни – така може да се обясни реакцията на другите партии в коалицията след решението на ИТН да си тръгне от управлението. И БСП, и ДБ казаха, че не искат нови избори. Не се притесняват от тях, но това бил най-лошият сценарий за българския народ. И за двете партии сега спешно трябва да се приеме актуализацията на бюджета. Нито Корнелия Нинова, нито Христо Иванов посочиха колко време остава на 47-ото НС, нито дали биха подкрепили друго правителство в рамките на същото НС. ГЕРБ и ДПС запазиха мълчание. Коментира само „Възраждане”.

След решението на „Има такъв народ” да си тръгне останалите партии във властта все още имат надежда, че правителство може да остане начело на държавата.

Призовавам ги да се върнем на масата, разумно, спокойно да говорим”, заяви Христо Иванов.

От БСП признах, че са изненадани от решението на вече бившите си партньори.

„За нас избори сега означават още хаос, задълбочаване на кризите. Не можем да допуснем това да стане”, заяви Корнелия Нинова

Нинова не пожела да отговори и дали при сегашната ситуация от БСП ще поискат някое от министерските постове на „Има такъв народ”. И посочи, че разговорите в правителството тепърва предстоят. А тя събира широкото ръководството на левицата в събота на пленум.

„Очаква ни двойна работа. Подкрепяме политиката на Кирил Петков, на борбата с корупцията и срещу модела ГЕРБ”, заяви Нинова. „Подкрепяме кандидатурата на Бойко Рашков за КПКОНПИ.

И ако на управляващите решението на Слави Трифонов не се хареса, то част от опозицията остана доволна от него.

„По-добре късно отколкото никога”, заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

От „Възраждане” обявиха, че не искат да са т.нар златен пръст в парламента и няма да подкрепят нова конфигурация на правителството. Костадинов заяви, че от „Възраждане” ще гласуват „за” вот на недоверие.

Другите партии в парламента запазиха мълчание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.