Средиземноморски циклон носи лошо време у нас

Порои, гръмотевици и градушки на много места в страната. В Горна Оряховица пороят наводни улиците. Над града са се изляли рекордни количества дъжд. Подадени са десетки сигнали за потопени домове и обществени сгради. Сформиран е оперативен щаб, който веднага е започнал работа по отстраняване на последиците от бурята.

 

Буря удари и София. А за района на Смолян е обявен червен код. Асеновград също потъна под вода. В някои централни части на града временно пътищата заприличаха на реки, показват снимки и клипове от социалните мрежи.

 

От района на Ямбол се появиха кадри с мощен фуниевиден облак, който според очевидци е докоснал земята под формата на смерч. На този етап няма информация за щети.

 

Валежите продължават в по-значителни количества до неделя. За съботния ден 8 области са в оранжевата зона с очаквани валежи до 50 литра на квадратен метър за денонощието, гръмотевични бури и риск от градушки.

 

Циклонът “Генезис” стовари цялата си мощ върху Северна и Централна Гърция. В социалните мрежи се появиха зрелищни клипове на градушки, свлaчища и локални наводнения. Гръмотевичните бури обаче бяха по-зловещи в Албания, където оставиха части от столицата без ток и взеха 1 жертва.

 

Въпреки че има единични случаи на хора, преживели удар от мълния, повечето не оцеляват. Електрическият заряд поразява мигновено и на място. Точно така, както е разцепил дърво и го е стоварил върху една от сградите в астрономическата обсерватория “Рожен” в Родопите.

Местността Рожен е планински район и мълниите там са често явление. Гръмотевичните бури се разразяват бързо и могат да хванат в капан туристи в планината.

„Високо в планината винаги е по-опасно. Най-честата грешка, която допускат туристите е, че винаги ходят с метални предмети - часовници, верижки и т.н. Високо в планината трябва да се избягват такива предмети”, съветва метеорологът Петър Янков.

 

 

При гръмотевични бури в планината е препоръчително да стоим далече от скали, електрически стълбове или пък самотно стърчащи дървета. „По-добре да ни намокри дъждът. При буря по-добре да приклекнем близо до земята или при по-силна буря - направо да легнем”, твърди Янков.

В сезона на летните почивки гръмотевична буря може да ни хване неподготвени и край морския бряг. Основно правило е да се стои възможно по-далече от водата. „По време на буря хората обичат да влизат в морето, което е абсолютно недопустимо. Освен това по плажовете се разхождат с верижки, метални гердани. Това трябва да се избягва”, посочва метеорологът.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.