Стигна се и до арести

Напрежение на протеста в подкрепа на отстранения председател на НС Никола Минчев. Стигна се и до арести. Движението пред сградата на парламента остана блокирано до късно в четвъртък вечерта.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Отстраняването на Никола Минчев породи през деня реакции в социалните мрежи и доведе до спонтанен протест, който блокира движението около Народното събрание. Протестиращите се събираха все повече и повече, за да подкрепят Минчев и управляващите, които излязоха при тях.

Напрежението се повиши в момента, в който Тошко Йорданов от ИТН излезе пред недоволните. Той остана там само за секунди, защото по него полетяха кенчета, бутилки и боклуци. След това протестът се премести и пред северния вход и обгради депутати от ГЕРБ и „Възраждане”.

 

В по-късните часове възникнаха спорове между хора на протеста. Наложи се намесата на полицията и упражняване на сила, за да бъдат разтървани. Не се е стигнало до сериозни инциденти и наранявания.

По-рано, когато депутати от „Възраждане" излязоха от НС, част от протестиращите тръгнаха след тях с викове. В крайна сметка полицията успокои напрежението и депутатите на „Възраждане” се качиха на колите си и си тръгнаха.

Напрежение, намеса на полицията и арести на протеста (ВИДЕО+СНИМКИ)

Отстраняването на председателя на парламента Никола Минчев подкрепиха ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане”. Гласуването беше предшествано от часове ожесточени спорове в пленарната зала. 

„Мафията си поиска държавата. Отлично знаете, че нямате никакви доводи срещу този изключителен млад човек. Целта е ясна - търси се сплашване. Днес мафията ще си преброи гласовете в залата. Не предавайте българите и България на мафията”, призова Андрей Гюров.

„Аз мафия ли съм, г-н Гюров? Аз съм мафията, така ли?”, отговори Любен Дилов-син.

„Това, че се иска оставка, това че вървят политически процеси, не ни дава основание от тази трибуна да говорим неща, които петнят българския народ. И без това остана малко от държавността в България, благодарение на ето тези хора тук”, каза Йордан Цонев.

„Вие сте групата, която събира предатели. Вие сте групата, която убеждава хора да са предатели, а министър-председателят е човека, който лично се разхожда да ги убеждава”, коментира Тошко Йорданов.

„Бях най-ревностният защитник на Слави Трифонов, бях най-големият критик на Кирил Петков, но аз не мога да предпочета моя лидер, пред българския народ. Не подкрепяйте преврата в държавата”, заяви Радостин Василев.

НАПРЕЖЕНИЕ ПРЕД НС: Протест заради отстраняването на Никола Минчев (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Днес, 16 юни е денят на българските излъгани избиратели. Никога не са очаквали, че примерно „Възраждане" ще се подпишат заедно с ДПС в една подписка за сваляне на председателя на Народното събрание”, посочи Георги Свиленски.

„С упоритото си настоявене на всяка цена да се вкопчи във властта, настоящото, щях да кажа множество, но то вече не е мнозинство, то е малцинство - настоящото малцинство, единствено и само удължава агонията”, каза Костадин Костадинов.

„Никола Минчев беше светъл лъч надежда за връщане на нормалността”, коментира Явор Божанков.

„Беше едно от най-хубавите неща, които този парламент успя да произведе”, смята Христо Иванов.

 

 

„За колегите от ГЕРБ, ако си мислите, че ще ни притесните и ние ще се договаряме с вас - няма. За колегите от ДПС, ако си мислите, че няма да повтаряме за г-н Пеевски, че е на г- Магнитски и че това е един от най-корумпираните хора, които американското правителство е обявило в България, няма. Така че да я ясно”, заяви Кирил Петков.

„Г-н Петков, много ще улесните българския парламент и българските граждани, ако днес гласуваме две оставки - тази на Минчев и Вашата и на Вашето правителство”, каза Десислава Атанасова.

„Това наистина ще бъде най-добрата антикризисна мярка за кюлчетата, шкафчетата, крадците на "Капитан Андреево". За тях това ще бъде антикризисна мярка, защото са в криза”, коментира Асен Василев.

„В такъв парламент, може би е по-добре аз да не бъда председателят, защото се оказа, че тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен”, посочи Никола Минчев.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.