Според Евгений Кънев държавата трябва да вземе свръхпечалбите на "Лукойл" за последните 4-5 месеца

"Няма нищо чудно цената на газа да падне. До края на юли не би трябвало да има проблем с доставките на газ. Азерският покрива само 1/3 от нашите нужди и не е достатъчен. Ако "Булгаргаз" не успее да сключи договор за американски втечнен газ, нищо чудно да стартират нови преговори с "Газпром". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS икономистът Евгений Кънев.

Според него браншовете металургия, стъклопроизводство и торове зависят от газа. "Няма драма с газа, не произвеждаме ток с него. Имаме рекорден износ на индустриалната продукция, което нямаше да се случи при проблем с газа. Проблемът с цените от горивата се съблюдава от КЗК, която е оглавена от майка на депутат от ГЕРБ. Причината да нямаме контрол върху цените, определени от "Лукойл", е свързана с ГЕРБ", коментира той.

Икономист: Няма как да се стигне до 5 лева за литър гориво

По думите му Русия иска да разбие единството в Европа по отношение на санкциите, затова води целенасочена газова политика. "Европа има нужда от руския газ и Москва експлоатира тази зависимост с цел да принуди Украйна да приеме мир", смята Кънев. И допълва, че газът се купува на пазарна цена и затова ниската тарифа за нефта не влияе.

"Държавата трябва да вземе свръхпечалбите на "Лукойл" за последните 4-5 месеца заради разликата в цената на сортовете брент и уралски нефт. Тези печалби трябва да се свръхобложат", посочи икономистът. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.