Какво четат българските деца коменитрат учителката Цеца Петрова и председателят на Фондация "Буквите" Иван Богданов

45% от продадените книги в България са детско-юношеска литература. Това каза председателят на Фондация “Буквите” Иван Богданов в предаването “Социална мрежа” по NOVA NEWS.

По думите му “книги се купуват и децата ги четат”, но това не са книги от задължителната литература. Според проучването децата се интересуват от друг вид литература, като комикси, например.

“Учебните програми трябва да бъдат прегледани още веднъж. Провалът на българското училище е факт”, заяви учителката по БЕЛ Цеца Петрова. Тя призова “българската интелигенция да насочи вниманието си към това”.

Петрова и Богданов коментираха текста, част от НВО, който седмокласниците трябваше да преразкажат, и чиито автор стартира серия от коментари в социалните мрежи заради свой пост във Facebook.

“Това е недостоен, шумен скандал, който започна като междуличностен и се превърна в идеологически. Не разказът е проблем. Това, което ме тревожи е, че българските интелектуалци се интересуват от проблемите само по определен повод, каквито са началото и края на учебната година”, каза учителката. 

Тя сподели, че учениците й са дали положителна оценка на текста, защото за тях е бил лесен. 

Богданов обаче го нарече “литературно слаб” и каза, че от този разказ не могат да се вадят изводи за това какво четат българските деца. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.