Кирил Петков отчете постигнатото от правителството през последната година

От трибуната на Народното събрание премиерът Кирил Петков отговори на мотивите за искания вот на недоверие към кабинета му. Минути по-рано те бяха представени от депутата от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев.

Петков заяви, че ще даде реални факти, които са били част от постиженията на това правителство.

НС обсъжда вота на недоверие към кабинета "Петков"

„Увеличихме минималната работа заплата от 670 на 710 лв. Подкрепихме младите семейства с допълнително данъчно облекчение. За пръв път в България имаме безплатни ясли и детски градини. Минималната пенсия беше увеличена от 300 на 370 лв., а сега през юли, в актуализацията сме предложили да стигне до 467 лв. Това е безпрецедентно увеличение с 55% в рамките на една година, което не се е случвало в последните 12 години. Увеличихме бюджета с 315 млн. лв. и за образователната система, което гарантира, че средната учителска заплата ще бъде 25% повече от средната за страната. Основната заплата за лекар ще стане 2000 лв., а за медицинска сестра – 1500. За личните лекари има 38% увеличение на доходите, спрямо миналата година. За хората с увреждания осигурихме допълнителна подкрепа от 28 млн. лв. Мерките, които допълнително предвиждаме с актуализацията на бюджета, са 0% ДДС за хляба, 25 ст. Намаляване на бензина и дизела, освобождаване на акциза на тока и втечнения газ, намаляване на ставката на 9% за парното. Всичко това - докато петролът на международните пазари  се качи с 54%, а цената на газа се качи 3 пъти”, каза от трибуната на Народното събрание Кирил Петков.

По думите на премиера дългът намалява от 31.2 млрд. лв. до 30.5 млрд. лв. „Според данни на „Евростат” България е третата страна в Европейския съюз с най-нисък дълг като процент от БВП след Естония и Люксембург. Абсолютно невярно е твърдението, че хазната е останала без пари. Във фискалния резерв имаме 9.3 млрд. лв. при минимално законово изискване от 4.5 млрд. лв.”, допълни министър-председателят.

Той предположи, че исканият вот на недоверие не е реална функция на постигнатите резултати в сферата на икономиката. „Предполагам, че причините са следните: Отвоюване на границата при „Капитан Андреево”; Първите стъпки на съдебната реформа; Тотална ревизия на спорта и спортните федерации; Реалната диверсификация от руски газ; Започнатото разследване на „Турски поток”, обяви премиерът.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.