Съществува несигурност по отношение на правата на собственост

Германското федерално министерство на икономиката и опазването на климата обмисля планове за национализация на германския участък от газопровода "Северен поток 2" и свързването му с терминал за получаване на втечнен природен газ. Това съобщи "Дер Шпигел", позовавайки се на свои източници.

Според него германското правителство иска да отдели германската част на газопровода от останалата и да я свърже с терминала за втечнен природен газ. "Северен поток 2" вече е свързан с разпределителната мрежа и участъкът може да транспортира газ директно до Южна Германия. Експертите обаче се опасяват, че разделянето на тръбите ще създаде проблеми за околната среда. Освен това подобна работа ще изисква допълнителни одобрения.

Съществува и несигурност по отношение на правата на собственост. Nord Stream 2 AG е на ръба на фалита и е назначен временен управител.

"Ройтерс": Германия ще задейства втората фаза на извънредния си план за газови кризи

Но германските власти се страхуват най-много от контрамерки от страна на Русия, по-специално от ответна национализация на собствеността на германски компании в Русия. Министерството на икономиката все още не е коментирало плановете, но посочва, че въпросът за използването на съществуващата инфраструктура за връзка с терминала за втечнен природен газ е важен фактор.

По време на изложението SPIEF-2022 главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че "Северен порок 2" е готов да доставя газ за Германия по всяко време.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БНР