ЕК счита, че последните промени в съдебната система на страната не са достатъчни

Европейската комисия счита, че последните промени в съдебната система на Полша не са достатъчни, за да позволят изплащането на милиардите евро от фондовете на ЕС за възстановяване от пандемия. Новият полски закон за дисциплинарната система за съдиите все още се анализира, заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА. 

"Обаче вече мога да кажа, че този нов закон не гарантира, че съдиите могат да оспорват статута на друг съдия, без да рискуват срещу тях да бъде започнато дисциплинарно производство", каза тя. 

Този въпрос трябва да бъде изяснен, преди да бъде освободен първият транш от помощта за Полша, потвърди Фон дер Лайен. 

Д-р Илиев: Омикрон ВА.5 е много заразен, протича сравнително тежко

От месеци ЕК блокира отпускането на милиарди евро помощ за възстановяване след COVID-19, тъй като според нея в полската съдебна система има значителни дефицити. 

Неотдавна комисията все пак се договори с правителството във Варшава по условията за изплащане на до 35 млрд. евро. 

Камарата към Върховния съд, създадена през 2018 г., бе централна част от правосъдната реформа на консервативното националистическо правителство на Право и справедливост (ПиС). Тя имаше правомощия да наказва и освобождава от длъжност съдиите. 

През юли миналата година обаче Съдът на ЕС постанови, че полската система за дисциплинарни производства в правосъдието нарушава европейското законодателство. Противници на тази реформа твърдят, че тя подкопава независимостта на съдебната система и дава възможност за политическа намеса.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА