Според него в този момент е най-важно да има правителство

"Последните данни показват, че България е по-малко пострадала, от това което се е очаквало. Виждате данните за растежа, за износа, за индустриалното производство". С това в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS депутатът от гражданската квота в ДБ Мартин Димитров обясни откъде се получава разликата в парите, които ще получим от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост.

МФ: Кабинетът "Борисов" е виновен за намалените средства по Плана за възстановяване

Той допълни, че още в мандата на ГЕРБ се е взело решение на ниво ЕС за автоматични корекционни механизми, според които колкото една държава е по-пострадала от кризата, толкова парите по Плановете за възстановяване ще се увеличават. И обратното.

Сега този механизъм се прилага, посочи Димитров: ”Ама няма как да обвиниш някой друг, че ти си приел един механизъм в твоя мандат и сега някой друг да ти е виновен. Като махнем политическите емоции, е недопустимо”.

Ако има нови избори в края на септември, депутатът не вярва, че ще е възможно да се приемат 20 законопроекта, необходими за получаването на парите по българския План за възстановяване и устойчивост. "В такава ситуация на инфлация, на необходимост да бъдат приети критични законопроекти, на решаване на газова и енергийна криза, не трябва да има избори, а правителство, което за 6 месеца да свърши работа”, категоричен бе Димитров.

Той обяви, че в петък ще се гледа законопроектът за повишаване прага за регистрация на ДДС, внесен от ДБ.

На въпрос защо тяхната група не е подкрепила предложението а ИТН по Закона за личната помощ да влезе в дневния ред на парламента, отговори: "Тези текстове не са минали през комисия и няма оформено становище”.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.