Коментар на икономиста Даниел Василев

Курсът на долара почти достигна този на еврото. И към днешна дата той е 1.93 лева. На този фон еврото загуби 10% от стойността си само за една година спрямо щатската валута.

Спестяванията на Владимир Шишков са в лева и евро. Заради нарастващия курс на долара обаче обмисля превалутиране.

„Логично е човек да се насочи там където е по-изгодно”, казва Владимир. Казва, че ако това е трайна тенденция, може превалутира парите си в долари.

Сред основните причини за изравняването на еврото и долара според експерти са инфлацията и политиките на централните банки в техните основни лихвени проценти.

„Фундаменталната причина за спада на всяка една валута е печатането на пари – инфлацията. Тъй като еврото се разглежда като рискова валута заради много причини – война в ЕС, риск от рецесия, несигурни енергийни доставки. Всъщност еврото изгуби 10% спрямо долара тази година, което е значителен спад. След като швейцарската централна банка започна да увеличава основния лихвен процент, нещо което ЕЦБ не прави, инвеститорите се насочиха и към швейцарския франк, освен долара, който традиционно се разглежда като сигурна валута", посочва Даниел Василев, главен икономист в компания за обмен на валута и злато. 

Василев подчерта, че според някои прогнози можем да стигнем до нова рекордна стойност на валутната двойлка и да видим 0,95 евро за долар. На въпрос как влияе всичко това у нас, Василев отговори: "За нас не значи че имаме проблем с печатането на пари. Но сме изправени пред допънителен натиск върху цените, който всеки от нас усеща по джоба си". 

Според него спестяванията ни в евро, както и парите в джоба ни в евро се обезценяват "драматично". Тяхната покупателна способност спада бързо и затова би било подходящо да се помисли за алтернативи.

„Ако изчакаме есента и ЕЦБ вдигне лихвените проценти и в Европа, ще се върнем в нормалните граници 1 долар и 1 евро да имат разлика от 10 до 15 цента”, обясни икономистът Преслав Райков.

Повечето суровини, които се търгуват в света се котират в долари, обясняват специалистите.

„Газ, електричество – всичко това се котира в долари и е базирано на доларовите цени.

Така че с поевтиняването на долара, вноса на суровини относително поскъпва. Това допринася за очакванията за рецесия в европейската икономика”ы казва банкерът Левон Хампарцумян.

„Плащанията ще се запазят. Ръстът не е толкова фрапиращ, не се случи толкова бързо. Това беше един тренд на поскъпване на долара, който се разви през последните 3 години изключително динамично и мисля, че държавните бюджети и предприятия и големите структуроопределящи предприятия имат т.нар. валутни буфери и резерви, които да поемат всякакви такива курсови разлики”, коментира Преслав Райков.

Ръстът на курса на долара може да доведе до напомпване на икономиката ни.

„Разбира се, че пък от друга страна, на тези, които в България произвеждат суровини и базови материали в металургията, в содови заводи, химикали – те имат големи преимущества, защото изнасят по-скъпо. Виждате, че българският износ расте, цифрите са добри. Всъщност ние не сме имали толкова силен експорт никога. Това е рекорд за България”, казва Левон Хампарцумян.

„За справка – търговския баланс между Щатите и България. Ние изнасяме продукция и услуги на около 450 млн. годишно и внасяме 650 млн. продукция”, обясни Преслав Райков.

Ако страната ни не беше във валутен борд, икономисти пресмятат, че ситуацията щеше да е по-динамична.

„Бизнесът щеше да има добре изграден рефлекс за това как се движат цените, за това как да се защити срещу такива движение, да спечели от тях и не мисля, че би било такъв проблем. Ако погледнем една Румъния, която е със свободно търгуваща се валута – бизнесите доста добре са адаптирани и не мисля, че търпят някакви вреди от курсовите разлики”, каза Райков.

Експертите са категорични, че не трябва да имаме притеснения за спестяванията ни в евро и долари.

По-големият риск е в това хората да се впуснат в спекулативни покупки на валути с желание за бърза печалба. По думите на икономистите рискът е в това, че валутните пазари се променят всеки ден.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.