От своя страна Владимир Йончев смята, че има вариант за кабинет в рамките на този парламент, ако "Демократична България" получи третия мандат

ГЕРБ губи идеологическата си идентичност от доста време насам. Много силно бъдещото правителство ще зависи от избора на ГЕРБ. Всички, които на всяка цена се опитат да конструират "шарено" правителство, ще понесат поражение. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд. 

"Демократична България" има достатъчно натрупан политически опит и мнозина експерти, плюс много хора, които биха работили про боно за каузата - да се минимизират корупционните практики. Предполагам, че преговорите ще се водят от диалогични хора от ДБ", отбеляза той. 

По думите му никой освен БСП и "Възраждане" няма да поиска да се възобновят преговорите с "Газпром" и да започнат да плащат в рубли. "Дори да се върнат изгонените руски дипломати. Всички лидери се разкъсват между амбициите си да покажат, че ръководят адекватни политически сили и от друга страна страховете, витаещи в съзнанието им", посочи Станкушев.

Според него личната неприязън на Борисов трябва да замлъкне, защото пречи на диалогичността му. "Зависи и дали има група, която осъзнава, че сме в критична ситуация и са достатъчно еманципирани, за да положат усилие да се направи правителство, защото без него ще е страшно", смята Станкушев. 

От своя страна Владимир Йончев, главен редактор на offnews, сподели, че има вариант за кабинет в рамките на този парламент, ако "Демократична България" получи третия мандат. От това на кого ще го даде президентът ще се види неговата воля - дали иска да се направи опит за съставяне на правителство или да се върви към служебен кабинет", заяви той. 

По думите му правителство на ДБ е възможно, но изглежда крехко. "ПП по-скоро са настроени за бързи избори, защото вярват, че са във възход и ще са първа политическа сила, което ще им даде възможност да не се съобразяват с ИТН. БСП едно говорят, друго правят", подчерта Йончев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.