За такъв намекна Асен Василев

Има ли натиск от чуждо посолство върху политиците, за да съставят правителство с третия мандат и да не ходим на избори през есента? За такъв намекна в четвъртък Асен Василев. Думите му предизвикваха бурни реакции. Както управляващите,  така и опозицията отрекоха да имало влияние отвън при съставянето на евентуално ново правителство. От „Възраждане” настояха за проверки.

Коалиция с участието на ГЕРБ е невъзможна, а външен натиск не е имало, обясниха от БСП.

„Нашата позиция е ясна по въпроса  за коалиция с герб.  Пред такъв въпрос сме от 2017 г. Тогава беше модерно „леви” и „десни” да се обединяват. Върху нас не е имало натиск”, заяви тя.

Чуждо влияние при реденето на кабинет отрекоха и от ДБ.

„Мисля, че трябва да се отнасяме по-отговорно в диалога ни с нашите партньори и да оставим спекулациите с чуждото влияние на „Възраждане”, коментира Христо Иванов.

От „Възраждане” обаче продължиха да подклаждат съмненията. Като обявиха, че настояват главния прокурор и ДАНС да проверят имало ли е разговори между представители на партии с американския посланик.

„Да се привикат тези лица. Също така и американската посланичка да бъде привикана, за да се установи дали ги е приела. Остава да видим какво по-точно са си говорили”, заяви Костадин Костадинов.

Опозицията обаче отрече да е имало външен натиск за съставяне на евроатлантически кабинет.

„Считам, че българските институции са тези, които могат да вземат решение по тези въпроси”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„Никога не работим под натиск. Никога!”, категоричен е Томислав Дончев.

„Не съм привърженик на конспирациите. Под натиск, ако разбирате нашите евроатлантически ценности – да. На база нашите ценности имаме огромен  натиск, но не отвън”, поясни Мустафа Карадайъ.

От БСП и „Демократична България” не коментираха дали биха подкрепили кабинет с премиер Никола Минчев. Въпреки, че именно те обясниха, че кандидатурата за премиер трябва да бъде излъчена от ПП. Самият Никола Минчев отрече той да е новото предложение за министър-председател.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.