Официални чествания има в цялата страна

Честваме 185 години от рождението на Васил Левски. Той е един от идеолозите на българската национална революция.

Апостолът израства в бедно семейство. Като млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий. Впоследствие създава Вътрешната революционна организация.

Официални чествания ще има в цялата страна. Президентът Румен Радев посети родното място на Апостола - Карлово, където се състои тържествен митинг заря. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово пред паметника на Апостола на свободата.

В църквата „Св. Николай” в Карлово се отслужи молебен, а по-късно бяха поднесени цветя и венци на гроба на майката на Васил Левски – Гина Кунчева.

 

В деня на годишнината на Левски, в родния му град Карлово, един от малкото живи негови потомци отвори галерия с картини. Те изобразяват най-емблематичните места в града, които е посещавал Апостола. Често е отсядал в „Караиванов хан".

„Това е бил един от най-важните ханове в Карлово. Навремето Левски е отсядал в този хан. Тук е правил на заседанията своя комитет, т.е. имало е една стая, в която са се събирали - стая номер 5. Там е имало яхър за неговия кон. Тук идват Каблешков, Бенковски, Волов за организацията на самото въстание”, казва Стефан Караиванов.

Почти всички къщи, в които Левски е отсядал и пребивавал, са изобразени в картините. Като цяло той е обикалял сам, но често заради революционното си дело е водил със себе си верни съмишленици.

Над 250 души тази година тръгнаха по стъпките на Левски и пеша извървяха пътя от Плевен през Стара планина до Карлово. За да осъществи своята мечта в похода се включва и един баща с трите си деца.

„Най-голямата е на 7 г., другата - на 3 г. и най-малкият член е на 10 месеца. Успяхме, пристигнахме успешно и съм много горд от това”, каза Николай Илиев.

„През единия ден вървяхме 13 часа. За щастие те издържаха. За нас децата са герои”, сподели Мирослава Илиева.

Така 10 месечната Наталия стана най-малкият участник, извървял стъпките на Левски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.