Вижте работещите механизми за справяне с нея според Румен Гълъбинов и Яна Иванова

Официалната инфлация да стигне до 20% в края на годината, а в началото на август цената на хляба – да се увеличи. Към момента малката потребителска кошница за една година е поскъпнала с 45 процента. До края на годината се очакват още по-големи повишения на цените – има ли варианти за противопоставяне коментират в предаването „Социална мрежа” на NOVA NEWS  Румен Гълъбинов и Яна Иванова.

Според Гълъбинов от началото на войната досега виждаме, че цените и на горивата, и на енергията, и на лекарствата, и на храните продължават да растат. „Нека не забравяме, че и пандемията от COVID-19 не е отшумяла съвсем”, напомни той и изрази надежда в този аспект да не се възприеме подхода на Кирай, където се стремят към нулев ковид, тъй като това ще затвори много бизнеси.

НСИ: Над 10% инфлация за първите шест месеца на годината

„Ние все още не бихме могли да кажем, че във вторто полугодие на тази година ще имаме задържане на инфлацията", смята експертът. Според него стойностите ѝ биха могли да се задържат, ако Европейската централна банка се намеси по-агресивно за лихвения процент и не го увеличи постепенно по тримесечия.

На въпрос дали е подходящо да се вдигмне минималната работна заплата до 800 лева, както предлагат синдикати, Гълъбинов отговори, че според него това би затруднило работодателите. "По-разумно е това да влезе в сила от 1 януари 2023 г.", посочи експертът.

Колко трябва да е минималната работа заплата у нас? (ВИДЕО)

Яна Иванова също не подкрепя идеята за увеличаване на минималните трудови възнаграждения. "Вместо да се повишава МРЗ, трябва да се стимулира производителността, трябва да се стимулират бизнесите, които изнасят. „Сега е моментът да подкрепим индустрията,  за да може производителността да навакса тази инфлация, а не изкуствените мерки”, посочи тя.

По думите ѝ потреблението в продуктите, които не са от първа необходимост, бележи спад и това прави трудно положението в малките и средните предприятия. Иванова напомни още, че храните като индустрия са отпаднали от Министерството на земеделието, което преди време отговаряше и за тях, и изрази надежда при следващо правителство това да се промени. 

ЕК: Инфлацията в България е 12,5%

Според Румен Гълъбинов има вероятност до края на годината да има още една актуализация на бюджета на държавата, а инфлацията може да превиши 20%. Той я сравни с инфлацията в Еврозоната, към която се стремием и в която тя е 8%.

"Тоест имаме почти 50% отгоре. За това трябва да се замислим и да се преборим с тази изпреварваща инфлация и да видим откъде може да оптимизираме. И да намалим ДДС на всичи храни и на лекарствата".

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.