4 гласа не са достигнали, за да бъдат въведени ограниченията

Столичният общински съвет отложи решението за ограничаване достъпа на стари автомобили в центъра на София. Забраната трябваше да важи от 1 декември до 1 март догодина и имаше за цел да ограничи вредните емисии. Казусът ще се върне в комисиите на СОС след лятната му ваканция.

Ако тази наредба бъде приета, старите автомобили, които попадат в първа категория, няма да могат да влизат в централната част, а видеокамери ще следят дали ограничението се спазва, като разчитат еко стикерите. Изключение ще има за живеещите, за служебните коли на социалните служби и за хората с увреждания.

Решението трябваше да се гласува в четвъртък, но това не се случи. Съветникът Бойко Димитров от ДБ коментира защо тяхната група е гласувала против. „Основният мотив беше, че трябва да се приеме с широк консенсус и има нужда от широка дискусия в Общинския съвет и с гражданите. Обществената консултация свърши на 19 юли, когато докладът беше разгледан в комисии. Настояхме да се отложи, за да се разгледат детайлно промените, предложени от гражданите и НПО-тата".

Бойко Димитров, ДБ

Четирите гласа, които не са достигнали за приемане на решението, съветникът от ГЕРБ Димитър Вучев коментира с шега: "И на нас ни липсваха 4 гласа на смели и свободни общински съветници".

Сериозният коментар включи припомняне, че тази дискусия тече от над 2 години, в които е имало обществени консултации и предложения на граждани. Той обясни още, че в комисиите този проект е бил одобрен, а в залата вече се е навлязло не в експертната, а в политическата реторика. Според Вучев това е била и основната причина решението да не мине.

"Първата мярка, която се предвижда за края на тази година, ще е забрана за влизане в най-тесния градски център на много малък кръг превозни средства с огромни изключения", обясни Бойко Димитров. Според него тази стъпка по-скоро ще е експериментална и няма да доведе до сериозно подобряване качеството на въдуха в града.

А Димитър Вучев поясни, че за този първи ринг забраната следва да важи от 1 декември до края на февруари. Тя трябва да засяга автомобилите, причиняващи най-голямо замърсяване. 

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.