Президентът участва във възпоменателната церемония по повод 80-годишнината от гибелта на Никола Вапцаров

Президентът Румен Радев с позиция за третия мандат и кога БСП трябва да го изпълни. Държавният глава се позова на Конституцията и нейните тълкувания. Социалистите му отговориха, че ще спазят разумните срокове, като целта е да има достатъчно време да се договори нов кабинет. Ако това не стане, мандатът ще бъде върнат неизпълнен.  

На фона на политическата буря държавният глава призова левицата да спази правилата при третия мандат. „БСП следва да изпълни мандата в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд”, подчерта президентът. 

В Конституцията няма определен срок, в който партията, получила третата папка, да излъчи номинацията си за премиер. При наличие на кандидат за министър-председател обаче той има седем дни да върне мандата на президента със състав на кабинет.

„Разбирането, че процедурата е насочена към съставяне на правителство или към усилия да се състави правителство - то е въпрос на технология. Тъй като досега  в практиката времето е било „броими дни” - поради това всички очакваме скоро да има предложен кандидат”, обясни преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова.
 


От БСП са категорични - няма да нарушат Конституцията. „В понеделник свикваме Изпълнително бюро, във вторник - Национален съвет и коалиционните ни партньори в „БСП за България”. Ще обсъдим, ще решим и ще обявим кога ще връщаме и какво ще правим”, каза лидерът на партията Корнелия Нинова.

„Няколко пъти се е стигало до такава ситуация. Първия път през 1992 г., когато от ДПС са държали три месеца мандата, втория път по времето на Сергей Станишев 2005 г. - 40 дни е държан. Възможността на третия мандат е да се намери формула на управление. Явно формула няма да се намери”, посочи Георги Свиленски.

За да не изпадне страната в поредната криза според него Народното събрание има нужда от още време. „Ще подходим отговорно към нашите съграждани. Ще дадем възможност да бъде избран председател на КЕВР. За нас е най-лесно сега да върнем мандата на президента и държавата изпада в хаос”, допълни Свиленски.

Заради кризата левицата призова Радев също да се съобрази с тезата за разумните срокове. Според конституционалисти обаче, ако БСП забави връщането на проучвателния мандат, държавният глава може да си го поиска обратно.

„В момента сме в така наречената президентска фаза на процедурата за съставяне на правителство и е напълно възможно президентът едностранно да им отправи покана да се върнат и ако не се върнат - да прекрати процедурата”, посочи доц. Киселова.

В понеделник социалистите събират редиците си, за да решат как ще действат оттук нататък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.