Глобата за неспазване на мярката е от 300 до 1000 лв.

Паралелно с нарастването на броя заразени с COVID-19 започна и връщането на част от мерките. От днес в София маските в градския транспорт са задължителни. Глобата за хора без предпазното средство е от 300 до 1 000 лева.

С началото на работния ден започнаха и проверките на контролните органи и полицията за това носят ли се маски в градския транспорт. „Полицейските служители, инспекторите от РЗИ - това са упълномощените лица, които могат да ни глобят”, обясни Станислав Станков от контрола по спазване на правилата за пътуване.

Носят ли маски пътниците в градския транспорт в София

През първия ден нарушителите не бяха глобявани, а само предупреждавани. Пътниците, които не бяха информирани, че от днес маските стават задължителни, имаха възможност да разберат за новите правила от електронните табла по спирките.

Санкциите за пътниците без маска варират между 300 и 1 000 лева. Част от хората приемат с одобрение новите правила. „Трябва да се слагат маски - задължително. При този коронавирус е така - пазим се взаимно”, каза пътуващ.

Други обаче оправдаха липсата на маски с топлото време, с това, че не са знаели или просто защото не вярват в ползите от нея. „Мисля, че не е нужно, защото хората се ваксинираха повече”, смята пътуваща в автобус.

Проф. Кантарджиев: Ако започнеш сега да се ваксинираш, следващите месеци си защитен и от новите варианти

Ваксината остава най-добрата защита срещу заболяването, смята вирусологът проф. Радостина Александрова. Тя обаче препоръчва носене на маска, особено когато имаме контакт с възрастни хора.

„Да, вирусът е много малък. Не просто маската, а дори и който и да е памучен плат би могъл да спре движението на тези капчици между 50 и 80%”, обясни специалистът.

Проверките продължават и през следващите дни. Днес са издадени общо девет полицейски предупреждения, съобщават от Столичната община. От носенето на маска са освободени единствено децата под 6-годишна възраст.

В сила е и заповедта за носене на предпазна маска в болници, социални домове, аптеки, оптики и дрогерии.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.