Протестите ще продължат три дни

Транспортни блокади в цялата страна. Пътни строители излязоха на протест в сряда сутрин. Демонстрации ще се проведат на 20 локации в продължение на три дни - до края на работната седмица.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Началото на протестите бе дадено в 9 ч. с шествие на Околовръстния път в района на Казичене, както и на служебния вход на парламента, където движението бе спряно. Протестиращите  блокираха движението от 10 до 11 ч. във всички 20 точки. 

Една от причините за недоволството е отменено заседание на Регионалната комисия, на което депутатите е трябвало да вземат решение как да се изплатят парите им - 720 млн. лв. Строителите обясняват, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, са готови да продължат с протестите. 

Пътните фирми настояват да получат парите си за вече построени или ремонтирани обекти. И отправиха политически критики към управляващите в момента.


На протеста пред служебния вход на парламента бе Илиян Терзиев от Камарата на строителите. Той обяви, че с държавата браншът не се е разбрал по най-важната тема - индексацията на сумите, които изпълняват с публични средства в строителството.

„Все още има неразплатени средства във всички браншове и подрбаншове на строителния процес. В пътния бранш това са около 1,2 млрд. Нищо не се разплаща към днешна дата”, посочи още Терзиев.

 

 

Председателят на УС на Браншова камара „Пътища” инж. Стефан Чайков коментира, че едно от основните им настоявания е големите решения за парите да не се взимат от Народното събрание, а от Министерския съвет. Защото така било и според Конституцията.

„Ако НС не измени свое решение от 20 април, на 30 септември всякаква поддръжка на пътищата приключва. Защото договорите на пътностроителните фирми ще са изтекли и на практика България ще остане без зимно поддържане”, разясни инж. Чайков.
 

В Бургас протестът на входа на автомагистралата започна в 10 часа. На пътното платно излязоха тежкотоварни камиони. Според Асен Тасев дълговете на държавата са 12 млн. лева.

„Обслужващите банки ни помагат, но без пари се работи много трудно. Всяка една наша дейност има нужните документи, сертификати, протоколи и снимков материал. Всичко е качествено и извършено в срок”, увери той.

По думите на един от работниците предния месец не са получили заплати, а се очаква и този да няма. За месец май парите си са взели преди няколко дни, а за юни не се знае кога това ще се случи.

В Хасково пътните строители също изразяват недоволството си чрез протест. На пътя с Димитровград към ГКПП "Маказа" има частична блокада, като тежкотоварни автомобили ще затрудняват движението. Дължимите суми към местната строителна фирма са около 20 млн. лева.

В района на Велико Търново към проходите "Шипка" и "Хаинбоаз" бе затворен пътят Русе-Свиленград. Имаше коридор за спешни автомобили. Според управителите на местната строителна фирма без НС няма да има и решение на проблема с неизплащането на дължимите суми. Само за миналата година сумите възлизат на 24 млн. лева.

В Старозагорско също имаше протест на пътноподдържащите фирми - едното платно към АМ "Тракия" от бул. "Патриарх Евтимий" бе затворено. Хората настояват за индексация на цените по договорите, за да няма фалити, каквито реални възможности има. 

В района на Благоевград строителите чрез своите камиони забавяха движението на АМ "Струма" в посока Симитли. Недоволството ще продължи и в следващите два дни. Според представител на протестиращите исканията са за актуализация на дължимите средства.

 

В следващите три дни протести ще се провеждат на следните точки в страната: Видин кръстовище на I-1 и II-11; Ловеч - Път II-35; Русе Път I-5 km 18+300; Шумен Пътен възел "Белокопитово"; Бургас съоръжение обход Бургас; Път I-5 кръстовище Крепост; Пловдив кръгово движение I-8; II-86; Перник I-6 светофар при с. Драгичево; Благоевград П.В. Благоевград юг; Чепеларе Път II-86 Проглед; Плевен Пътен възел I-3 и III-305; Монтана - кръгово кръстовище начало проход Петрохан; Велико Търново Път I-5 при бензиностанция Ромпетрол; Път I-1; Търговище I-4 Кръгово кръстовище при бензиностанция ОМВ; AM "Хемус" - вход/изход гр. Варна; Кръстовище на път II-82 и III-822; София II-18; I-5 Стара Загора, се посочва в съобщението.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.