Темата коментират Мария Шаркова, Евгений Кънев и Дани Милев

Премиерът в оставка Кирил Петков призова регионалният министър Гроздан Караджов „незабавно да освободи председателя на АПИ, заради чиито действия и бездействия е нарушен общественият интерес в полза на привилегировани фирми”. Така министър-председателят в оставка коментира казуса с едностранното прекратяване на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа от страна на Агенцията „Пътна инфраструктура“. Министър Караджов пък даде специален брифинг в отговор на нападките. По темата в „Пресечна точка” дискутират юристът Мария Шаркова, икономистът Евгений Кънев и музикантът Дани Милев.

Петков: Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ

„Цялата ни държава така функционира в последните 20 години, даже отпреди да влезем в Европейския съюз. Обществените поръчки са една каца с мед, в която всеки иска да бърка, без да носи отговорност”. Това каза Евгений Кънев. Според него този ефект с времето се засилва и става все по-сложен. От една страна, казва икономистът, е ясно, че министърът иска да си свърши работата и да се разплати със строителните фирми, които за пореден път излизат на протест. От друга, допълни Кънев, е публична тайна, че тези фирми са на конкретни кръгове, които доскоро са управлявали държавата.

Караджов: Поръчките за пътища са отменени от КЗК заради рестрикции в полза на държавата

Прекратени са процедурите, които би следвало да завършат с избиране на изпълнител, така че да има кой да ни чисти пътищата зимата, обясни юристът Мария Шаркова. По думите й има много случаи в практиката, при които „подводни камъни” са залагани още в самата документация. „Знае се, че ако някой подаде жалба, може дори да се знае кой ще е този някой, в правилния момент ще се прекрати тази обществена поръчка”, каза още Шаркова.

Мнението на Дани Милев е, че „преди се строеше и уж се работеше, но след това веднага се чупеше”. Той даде конкретни примери с пътища, които наскоро са били строени или ремонтирани, но вече са за нов ремонт.

Цялата дискусия вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.