Това обяви премиерът в оставка на брифинг

Интерконекторът с Гърция ще има Акт 16 до края на август. Това съобщи премиерът в оставка Кирил Петков. Ако срокът се спази, ще е възможно по тръбите, по които минава азерски газ, да започне търговска експлоатация. Прогнозите на правителството са, че когато интерконекторът заработи, ще падне и цената на синьото гориво.  

Компенсациите за бизнеса заради скъпия ток продължават до септември

Газовата връзка вече разполага с Акт 14, а прогнозите на правителството и проектната компания са до четири седмици да има и Акт 16. Когато е факт следват и ползите за гражданите, обясни премиерът в оставка. 

„Защото реално цената на газа пада допълнително в момента, в който имаме Акт 16. Ползите от интерконектора ще се усетят от всеки гражданин и това ще се отрази пряко на цената на живота на хората точно, когато идва и зимата, свързана с енергийната криза”, подчерта той.
 


Петков критикува предишното управление за забавянето на проекта. „През последните 12 години бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да реализира този проект, което е било против националния интерес и изцяло в интерес на „Газпром”, каза той.  

От ГЕРБ отговориха на министър-председателя в оставка и обясниха, че той няма никакъв принос към интерконектора.

„Самият той няма никакъв принос. Когато някой се опитва да говори за обслужване на чужди интереси, хубаво е да си припомним кой подписа меморандума с Gemcorp”, коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Германия въвежда такса върху сметките за газ

България е пред газова криза, изтъкнаха от опозицията. И подчертаха, че не е ясно как и на каква цена ще стигнат до страната ни седемте танкера, договорени от правителството.

„Никой не казва с кого са се договорили и на каква цена са тези танкери. И най-важното - как ще стигнат до България. С лъжа започнаха своето управление, с лъжа и ще приключат”, отчете Петкова.

Енергийният министър в оставка прогнозира обаче, че от средата на есента ще има намаляване на цените на газа. И посочи, че без азерския, синьото гориво у нас ще струва не с 50, а с 90% повече.

„Част от мерките, които обсъждахме в правителството, са най-важното и за системния оператор, и за „Булгаргаз” е да има количества. След като има количества - има други механизми в държавния бюджет, които могат да водят до компенсации, както беше механизмът през зимните месеци”, уточни Александър Николов.

Според енергийния министър в оставка интерконекторът  ще позволи освобождаване на допълнителни количества газ, но не се ангажира с точни срокове кога по тръбите ще потече синьо гориво.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.