Според директора трябва да се върне допълнителното заплащане за коронавируса

Леглата в областната болница в Благоевград са почти запълнени. В същото време от болничното заведение отчитат тревожен ръст на възрастните пациенти с усложнения от COVID-19. 90% от настанените в държавната болница пациенти са възрастни хора - над 80-годишна възраст.

Д-р Александър Костов, зам.-директор на МБАЛ Благоевград, съобщава: "В последните два месеца хоспитализираните пациентите с COVID са 103-ма. На стационарно лечение са 35. Те са приети основно в две отделения - вътрешно и инфекциозно. И ако допреди три седмици през Спешно приемно отделение минаваха по 10-12 души с COVID, в последните две седмици броят им е около 35-40".

По думите на д-р Костов на тези две отделения капацитетът е напълно изчерпан. Затова от болницата са помолили РЗИ за съдействие, за да може ЦСМП да пренасочват пациенти към други лечебни заведения.

Д-р Костов коментира, че останалата част от болнициte "се измъкват" и реално на "полето" на петата COVID вълна остават само те. "Два пъти пишем писмо до РЗИ и молим за съдействие евентуално и от МЗ. Нашето желание е да увеличим леглата, защото имаме над 20-22, а по програма се ползват само 12. Така 8-10 легла остават свободни, а не можем да ги пуснем, защото не е обявена епидемия".

Директорът на болницата разказа за кадровия дефицит и отправи молба към здравното министерство да увеличи допълнителното материално стимулиане. "Хората са разтревожени, защото всички те се срещат с тези пациенти. Желателно е средствата, които се получаваха, да бъдат отпуснати пак", посочи той.

Още по темата гледайте във видеата.

 Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.