В кораловите рифове край островите живеят множество застрашени видове

Водолази събраха близо 44 тона боклук от националния биосферен резерват Папаханаумокуакеа на Хаваите. Почистването на морското дъно бе част от едномесечен проект, започнал на 2 юли. Екипът от ентусиасти навлезе във вътрешността на резервата с множество малки необитаеми островчета, които са част от дългия над 2000 километра Хавайски архипелаг.

Оказа се, че голяма част от боклука се състои от така наречените „призрачни мрежи” – рибарски такъми завлечени навътре в морето. Водолази са успели да съберат около 39 тона мрежи само от един от кораловите рифове в района. Тъй като рибарските такъми са изработени предимно от пластмаса те вредят на околната среда, а парчета от тях се поглъщат от морските обитатели.

В резервата живеят застрашени от изчезване видове като тюлени монаси, морски костенурки, скатове, акули и тропически риби, които са поставени в допълнителен риск заради човешкото замърсяване.

Биосферният резерват  Папаханаумокуакеа е най-голямата непрекъсната и напълно защитена зона в САЩ. Тя е и най-голямата от този вид в света, разположена на обща площ от 1 508 870 квадратни километра.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс