Борислав Сандов отправи обвинения към АПИ

Около изграждането на магистрала „Струма” се формира нов скандал. С подпис на вече бившия екоминистър строежът е спрян. Борислав Сандов обвини агенция „Пътна инфраструктура” за възникналия проблем. В целия казус беше замесено и писмо от Европейската комисия, в което се казва, че има риск за околната среда при строеж в дефилето.

В предпоследния си ден като министър Борислав Сандов спира двете процедури за доизграждането на магистрала „Струма” през Кресненското дефиле.

„Тези процедури бяха в несъответствие с очакванията на ЕК и българските граждани нещата да се случат по правилата”, каза Сандов.

Хората от региона са загрижени, че има непрестанни спънки при строежа. А липсата на магистрала води до чести инциденти в този участък и е проблем за тежкотоварния трафик.

Сандов обясни, че трасето, което е заложено да минава през дефилето, е наситено от биоразнообразие и затова имало конкретна препоръка от ЕК.

„Вие трябва да направите равностоен анализ на алтернатимите на трасето. АПИ отказва да го направи от дълги години”, каза още Сандов.

От Пътната агенция обявиха, че ще обжалват решението на бившия министър. И посочиха, че, за да се направи тази допълнителна оценка, целите на двете защитени зони трябва да се определят и приемат от МОСВ. Това обаче повече от две години не е направено и въпрепятства АПИ да направи допълнителен анализ, за да се отговори на препоръките на ЕК.

Всички спорове около очакваното довършване на магистрала доведоха и до темата пари.

„ЕК казва „Няма да загубите финансиране и това което вчера се разпространяваше е пълна лъжа”, каза още Сандов.

И обясни, че България все пак може да кандидатства за европейско финансиране за лот 3 в началото на следващата година, но трябва да бъде изпълнено условието за защита на околната среда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.