В предприятието работят близо 1300 души

ТЕЦ „Брикел" ще продължи да работи, след като Административният съд в Стара Загора отмени заповедта за спиране на производствената дейност на предприятието, съобщава БНР.

Принудителната мярка беше наложена на 29 юли от РИОСВ - Стара Загора след проверка на премиера и екоминистъра към тази дата - Кирил Петков и Борислав Сандов.

„Брикел” ще съди екоминистъра в оставка

В мотивите си за отмяна на заповедта Административният съд посочва, че по смисъла на допълнителните разпоредби от Закона за енергетиката ТЕЦ „Брикел“ - Гълъбово е част от критичната инфраструктура и от електроенергийната система на страната и като такава дейността ѝ е свързана с поддържането на жизнено важни обществени функции.

В предприятието работят близо 1300 души, спирането на производствената дейност лишава от трудови възнаграждения стотици работници и служители и от издръжка техните семейства.

Кабинетът реши да затвори ТЕЦ „Брикел”

Дружеството ще понесе значителни имуществени вреди в резултат от прекратяване експлоатацията на инсталацията и следващото от нея неизпълнение на сключените договори, се казва още в съдебния акт.

Определението на Старозагорския съд подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook. 

Източник: БНР