Правозащитната организация обяви, че украинската армия е изложила на риск цивилни граждани

Остра реакция от Киев след доклад на „Амнести Интернешънъл”. В четвъртък правозащитната организация обяви, че украинската армия е изложила на риск цивилни граждани, като е установила военни бази в училища и болници, за да отблъсне руската инвазия. От „Амнести Интернешънъл” все пак подчертават, че така не оправдават руските атаки на сляпо, които поразяват цивилно население.

Украйна си е върнала 53 населени места в окупираната от Русия Херсонска област

„Видяхме един съвсем различен доклад на „Амнести Интернешънъл”, който, за съжаление, се опитва да амнистира държавата терорист и да прехвърли отговорността от агресора върху жертвата. Няма и не може да има, дори хипотетично, условия, при които руските атаки срещу Украйна да бъдат оправдани. Агресията срещу нашата държава е непредизвикана, нападателна и откровено терористична. И ако някой изготви доклад, в който уж жертвата и агресорът по някакъв начин са еднакви, ако се анализират някакви данни за жертвата, а се игнорира нещо, което агресорът е правил в този момент, то това не може да се толерира”. Така украинският държавен глава Володимир Зеленски коментира доклада.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.