„Недопустима е намесата на президентската институция във вътрешнопартийни дела”, смята тя

БСП се разграничи от тримата министри в служебния кабинет - Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев, които са част от Националния съвет на партията. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя допълни, че не са имали намерения тримата да бъдат изключвани и те остават членове на партията.

„Тези, които са назначени за министри, зам.-министри, областни управители и зам.-областни управители, участват в това правителство в личното си качество, а не с мандат на БСП и не като представители на партията”, обясни Нинова.

Тя подчерта, че БСП няма да носи политическа отговорност за действия на тримата служебни министри оттук нататък, както и за тези на цялото правителство. „Смятаме за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийни дела на политически партии, в частност БСП”, категорично заяви лидерът на столетницата. 

От „Дондуков” 2 дойде реакция срещу острия тон на Нинова в последните дни.

„Хората недоумяват защо е тази битка на Корнелия и на още 7 - 8 човека от сегашното ръководство на партията. Уверявам ви, че това не е позицията на българските социалисти и моите всекидневни разговори с тях го доказват. Според мен, колкото по-бързо спре тази война на Корнелия Нинова, толкова по-добре и толкова по-убедителни ще се резултатите на БСП на предстоящите избори”, коментира Илияна Йотова.

„При нас лични решения и изречения няма. Не знам от чие име говори г-жа Йотова и на кой орган на партията”, посочи Нинова.

 

 

Вътрешната опозиция в левицата също не спести критиките си към ръководството на левицата.  

„Това са някакви истерични излияния, които нямат нищо общо със здравия политически разум”, подчерта членът на Националния съвет на БСП Костадин Паскалев.

„Пришки ми излязоха на езика да повтарям, че с най-рейтинговия човек в държавата не бива да се караш и да влизаш в конфликти”, посочи Калоян Паргов.

Макар че имаше и обратни тези. „Мисля, че президентът постъпи на принципа „Няма ненаказано добро”. Защото точно Нинова го направи президент. Знам кой беше другият - кандидат Мая Манолова. Лично на мен още ми горчи целувката ѝ, посочи Емил Георгиев.

Още преди пленума се чуха мнения в защита на служебните министри от левицата, от които партията сега се разграничи.

„Според мен няма никакво основание за наказване на лицата, които са взели или взимат участие в служебното правителство”, подчерта Костадин Паскалев.

„През годините е имало и други такива случаи. Костадин Паскалев - правителството на Царя. Но Костадин Паскалев не беше изключен от БСП”, уточни Паргов.

Нинова обясни, че левицата тръгва в пълна мобилизация към предсрочните избори. Днес Националният съвет е одобрил водачите на листи, избран е предизборен щаб с председател Борислав Гуцанов и е приета коалицията, с която ще се участва във вота. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.